Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в "Борба с градушките" на протест заради ниски заплати

| обновено на 28.07.15 в 13:41

Работещите в Изпълнителната агенция "Борба с градушките" се готвят за протест. Днес изтича крайният срок, в който те очакват от институциите отговор на изпратената от тях протестна нота, в която настояват за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Ако държавата не намери адекватно решение на проблемите, работещите започват символична протестна акция в контролните пунктове и във всичките 200 ракетни площадки в страната.

Пред Радио Пловдив лидерът на синдикалната организация на работещите в полигоните за борба с градушките към КНСБ Евгени Иванов съобщи, че в Изпълнителната агенция „Борба с градушките” работят 758 човека, но финансирането е за 593-ма, тъй като още преди 7 години са отнети 100 бройки, след това са отнети още без никакво обяснение, а обемът на работа е същият – както при 758 души.

В България има 9 полигона с 200 ракетни площадки. В тях работят по трима човека тоест 600 души са ракетострелци. Това не са пазачи на ракетните площадки, а са квилифицирани специалисти, които минават ежегодно обучение. Ракетострелци получават 380 лева брутни, а това означава под 300 нетни, подчерта Евгени Иванов и допълни, че радио-локационните инженери получават около 500 лева нетна заплата.

Това няма как да не породи напрежение, категоричен е представителят на КНСБ.

По думите му, проблемът с кадрите е заради ниското заплащане, което кара кадърни хора да напускат. Това не се случва тази година, а положението се задълбочи през годините, но нищо не се е променило.

Настояваме за 500 лева брутно минимално възнаграждение за ракетострелец, това е около 20 или 30 % увеличение на сегашните заплати, но всъщност е с около 100 лева повече, коментира Евгени Иванов. Той заяви още, че недостигът на пари води до липсата на всякакви инвестиции в битово отношение. В основната част на ракетните площадки хората са във фургони, доставени преди 30 – 40 години, на много места те не са електрифицирани, няма течаща вода. Фургоните не винаги са близко до път, но са разположени спрямо нужните координати.

Синдикалистът припомни, че недоволството е започнало в началото на активния сезон – през април. Тогава ракетосртрелците са искали да обявят гражданско неподчинение и да не излизат на работа. Заради усилията на синдиката напрежението се е туширало временно и е започнало запознаване на институциите с проблемите, но и до днес решения няма.

Все пак като следствие от нашите протестни ноти има раздвижване, възможно е през септември да бъдат направени промени в наредбите и така да се увеличи бюджетът, за да се ликвидира недостигът на кадри, обясни Евгени Иванов. Той допълни, че  проблемът е много дълбок и никой не очаква да бъде решен за няколко дни. Не може да го реши само земеделският министър, трябва да го реши Министерският съвет.

Що се отнася до начина, по който работещите в „Борба с градушките” ще протестират, Иванов обясни, че хората ще са на работните си места, но ще носят лентички с надпис „Протест”. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12 е 17 годишна вързраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро сътояние и..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло нито едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 12:05
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26