Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и синдикати протестираха срещу поскъпването на тока в Пловдив, Пазарджик и Смолян

| обновено на 29.07.15 в 13:11
Снимка: Радио Пловдив

Близо 150 души се включиха в обединения  протест на бизнеса и работниците срещу увеличението на тока.  Представители на водещи фирми и на профсъюзите бяха единодушни, че  новото поскъпване на енергията прелива чашата на  търпението, тъй като производителите вече са пряко застрашени от фалит. 

Собственици, управители и служители от няколко местни предприятия са събраха в градинката до Джумаята, откъдето с плакати и лозунги проведоха протестно шествие, завършило на площада пред общината.  „ДА на реформите“, „НЕ на грабежа“, „НЕ на мафията“ и призиви  за пазарни цени на тока издингнаха протестиращите.  

Всички присъстващи се обединиха около тезата, че денят на поскъпването на електроенергията ще бъде „ден на траур за българската икономика“.  

Към шествието неочаквано се присъединиха над сто работници роми  от известна пловдивска фирма за  производство перилни препарати. Те бяха гневни от това, че  вече три седмици стоят без работа, защото заради спор с ЕВН предприятието е изключен ток и хората остават без заплати. 

Протестното шествие премина без инциденти.

Около 200 души – бизнесмени и работници от пазарджишки предприятия, се включиха в протестно шествие срещу увеличението на тока за бизнеса и на ценовата добавка „задължение към обществото”, която ще влезе в сила от 1 август 2015 година. Това съобщи Евтим Янев от Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. 

Той каза, че основните искания на днешния протест са няколко. „Първото искане е за запазване на добавката „Задължение към обществото” до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити. Считаме, че има огромни резерви в управлението на енергетиката” – счита Янев.

Над 300 души участват в протеста в Смолян против увеличението на цената на тока. Това са служители и работници от три по-големи предприятия в града. Протестиращите затвориха движението в Смолян в едната пътна лента по бул. „България” пред пощата в града. Те пропускат само автобусите от градския транспорт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от тирма души, обвинени за изнудване на жена за 173 000 лв в Пловдив.  Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Изнудването е продължило от декември до края на..

публикувано на 26.04.24 в 10:49