Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнес и синдикати протестираха срещу поскъпването на тока в Пловдив, Пазарджик и Смолян

| обновено на 29.07.15 в 13:11
Снимка: Радио Пловдив

Близо 150 души се включиха в обединения  протест на бизнеса и работниците срещу увеличението на тока.  Представители на водещи фирми и на профсъюзите бяха единодушни, че  новото поскъпване на енергията прелива чашата на  търпението, тъй като производителите вече са пряко застрашени от фалит. 

Собственици, управители и служители от няколко местни предприятия са събраха в градинката до Джумаята, откъдето с плакати и лозунги проведоха протестно шествие, завършило на площада пред общината.  „ДА на реформите“, „НЕ на грабежа“, „НЕ на мафията“ и призиви  за пазарни цени на тока издингнаха протестиращите.  

Всички присъстващи се обединиха около тезата, че денят на поскъпването на електроенергията ще бъде „ден на траур за българската икономика“.  

Към шествието неочаквано се присъединиха над сто работници роми  от известна пловдивска фирма за  производство перилни препарати. Те бяха гневни от това, че  вече три седмици стоят без работа, защото заради спор с ЕВН предприятието е изключен ток и хората остават без заплати. 

Протестното шествие премина без инциденти.

Около 200 души – бизнесмени и работници от пазарджишки предприятия, се включиха в протестно шествие срещу увеличението на тока за бизнеса и на ценовата добавка „задължение към обществото”, която ще влезе в сила от 1 август 2015 година. Това съобщи Евтим Янев от Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. 

Той каза, че основните искания на днешния протест са няколко. „Първото искане е за запазване на добавката „Задължение към обществото” до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити. Считаме, че има огромни резерви в управлението на енергетиката” – счита Янев.

Над 300 души участват в протеста в Смолян против увеличението на цената на тока. Това са служители и работници от три по-големи предприятия в града. Протестиращите затвориха движението в Смолян в едната пътна лента по бул. „България” пред пощата в града. Те пропускат само автобусите от градския транспорт. 


Още от категорията

Организаторите на откритите базари в Пловдив готвят протест

Протест пред общината в понеделник обмислят фермери от региона и участници в откритите коледни пазари в Пловдив, след като като местната власт забрани техните традиционни празнични изложения. Организаторите на базара в Капана и коледния панаир на занаятите  изпратиха открито протестно писмо срещу това решение до градската..

публикувано на 04.12.20 в 16:26

Палят светлините на Коледната елха и украса в Асеновград

Тази вечер от 17:30 ч. на площад „Академик Николай Хайтов“ ще грейнат светлините на коледната елха в Асеновград. При спазване на всички противоепидемични мерки кметът доктор Христо Грудев ще поздрави асеновградчани за предстоящите празници, а диджей ще се погрижи за празничното настроение.  Тази година коледната украса в Асеновград е поставена не..

публикувано на 04.12.20 в 15:54

14 медици са сред новозаразените с Covid-19 в Пловдивска област

321 са новите  случаи на COVID-19 в Пловдивска област през изминалото денонощие.  По данни на РЗИ сред новодиагностицираните са 14 медици. Сред тях  в болничната помощ 5 лекари, 6 медицински сестри и 1 санитар, а в извънболничната - 2 дентални лекари на частна практика. Сред новите случаи няма регистрирани учители, ученици и деца от учебни и детски..

публикувано на 04.12.20 в 14:26

РЗИ–Пловдив осигурява ваксинирането в Южна България

На заседание на Министерски съвет днес е приет  Националният план за ваксиниране срещу Covid-19 . Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз. Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на страни от..

обновено на 04.12.20 в 13:33

За Никулден кметове раздадоха 120 кг риба в Първенец

120 килограма риба раздадоха в навечерието на Никулден кметове на община Родопи и на село Първенец Павел Михайлов и Ренета Плевнелиева. Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена от кметовете при спазването на всички противоепидемични мерки. Преди това ритуалната храна беше осветена за здраве, успех и благополучие..

публикувано на 04.12.20 в 13:28