Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.- министър Костов: Купувайте сега дърва за огрев за зимата

Нов горски пожар гори в района на Харманли, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Огънят е избухнал рано тази сутрин и сигналът за него е получен около 7,30 ч. 

Пожарът е обхванал около 500 декара ниска гора. Местността е труднодостъпна, но огънят на този етап е овладян като в гасенето са участвали 70 служители на Министерството на земеделието и храните, които са оказвали и логистична подкрепа на полицията и пожарната. Заместник-министър Костов припомни, че точно преди 3 години е горяла същата местност, която тъкмо е започнала да се възстановява по естествен път и сега отново е унищожена.

350 хиляди лева до този момент са преките разходи за борбата с горския пожар в Рила, който ще тлее докато не бъде угасен от сериозен дъжд, прогнозира още Георги Костов. Тепърва ще се оценяват щетите върху биоразнообразието. 133 са горските пожари през тази година, които са засегнали общо 5 хиляди декара гори. Опасната част от сезона тепърва предстои, предупреди заместник-министърът на земеделието. Горските пожари за миналата година са били общо 150, но тя е била с много повече валежи и не може да бъде критерий за сравнение.

Георги Костов обяви, че сега е най-подходящият момент, в който домакинствата могат да закупят от горските стопанства дърва за огрев за зимата. Цената им сега е максимум 35 лева за кубически метър, освен това стопанствата гарантират, че купувачите няма да бъдат излъгани с обема на дървесината както понякога се случва в частния сектор. Тази година горските стопанства са осигурили с 10 процента повече дърва за огрев като има налични има над 1 милион кубика, колкото е приблизително и годишното потребление в цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24