Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едни и същи четири-пет души управляват банковия сектор

Едни и същи четири-пет души управляват банковия сектор.   ДПС запазиха интересите си чрез избора на тримата подуправители., за да не види истината за КТБ. А БНБ работи за изкуствения фалит на КТБ. Така икономистът Кольо Парамов коментира избора на новите стари подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор  Димитър Радев и гласувани от ГЕРБ, ДПС, АБВ и БДЦ.

В този списък  освен  гуверньора Димитър  Радев и новия стар подуправител Димитър Костов,  той посочи и господата Гаврийски, Орешарски и Румен Гечев. С припомнянето кой какви постове заемал в банковата  и управленска система, като са сменяли местата си .

 Искам за вашите слушатели да направя само едно много малко сравнение – искам да ги върна 19 г. назад, това е периодът октомври – ноември 1996 г., когато Ан Макгърк – представителката на Международния валутен фонд настояваше твърдо пред Министерския съвет начело с Жан Виденов да осигурят валутен борд на България при курс на долара от 300 лв. Тогава лицето Румен Гечев, проф. Румен Гечев, беше заместник-министър председател и на едно оперативно съвещание беше извикал Димитър Костов като министър на финансите, същият този Димитър Радев като заместник-министър на финансите и неговият колега заместник-министъра Гаврийски. Само след два – три месеца, през януари месец, когато долара стигна 3000 лв и правителството бе изгонено от парламента се получи следната ситуация – Гаврийски впоследствие 3 – 4 месеца след това дойде като управител на централната банка, Димитър Костов замина в банка „Алианц”, а пък Димитър Радев остана като заместник-министър на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. И забележете, тогава, в този период от време Румен Гечев настоятелно искаше отговорност, заплашваше състава на министерството на финансите, че, видите ли, те са били отговорни за недостатъчно добри изчисления за курса на долара и всичко онова, което ще съпътства фалита на тогавашните банки.

Само след 19 г., само след 19 г. виждаме абсолютно същия обрат – Гаврийски от централната банка отиде в банка „Алианц”, от „Алианц” Димитър Костов обратно се върна в централната банка по предложение не на кой да е, а на БСП, сега Димитър Радев от заместник-министър бивш се връща и става управител и извиква своя бивш началник за свой заместник и в същото време нещата за 25 г. имат едно елементарно русло и то е свързано с 5 човека. Цялата тази очевадна, груба и бих казал методика за лансация на 5 – 6 човека в една и съща фундаментална част на управление на българските финанси просто буди вторично сравнение, още повече, че имаме един междинен фалит1996 – 1997 г. и имаме втори фалит, очеваден, на КТБ със знанието, с желанието и с всичките указателни документи, които са изготвени както от новата подуправителка, която вчера пое поста и беше бивш началник на Правно управление и главен юрист на БНБ, така и с г-н Костов. Хората знаят и разбират от финанси – спор няма за това, но те носят моралната, организационната и за мен, аз подчертавам винаги, те носят и наказуемата отговорност по отношение на фалита на КТБ.

За подкрепата на управляващите:  За мен изказването на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова е непонятно, за мен поведението на днешния финансов министър Горанов също е непонятно. Те задължително трябваше да се отдалечат твърде много от цялата история с КТБ и следата, която води към това, защото тепърва ние ще научим твърде много за цялата постановка на силите и участието на хората, които въведоха този фалит.

БНБ пропиля цяла една година и работи по един съвършено неточен план, който доведе до изкуствения фалит на КТБ, за който засега държавата е платила около 3 милиарда и 700 милиона лева и предстои да плати още около 6 – 7 милиарда. Говорим структурно, като казвам държавата това е фондът, който пази депозитите. Тези пари са събрани от банките  - 2 милиарда и 200 милиона, те отидоха за покриване на тези разлики, още повече, че държавата добави кредит към фонда около милиард и половина. Така че връзката банков надзор, перфектността банков надзор, работата на управителния съвет, много важно – работата на управителния съвет, изобщо целият колектив на БНБ като работа, като управление доведе до един много сериозен фалит на КТБ, който ще виси на ухото ни като голям пример за в бъдеще.

Р. П.: Ще научим ли, ще научим ли наистина?

К. П.: Много от неистините не са известни и ние ще се интересуваме тепърва затова. Така че не беше нужно БНБ да консумира последваща негативна енергия от хора, свързани с целия този фалит и не беше нужда се поставя под съмнение и да  девалвира отношението към тях. Това е за мен обяснението.

Цялото интервю с Кольо Парамов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10