Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти пишат на Моника Маковей да спре строежа на пловдивския зоопарк

| обновено на 30.07.15 в 17:00

Жалба до Европейската комисия заради продължаващите закононарушения при строежа на зоологическата градина в Пловдив е изпратило пловдивското Сдружение „ГЕО”. 

Сигналът е изпратен и до евродепутата Моника Маковей, бивш румънски министър на правосъдието, както и до евродепутата от Белгия Бард Стас от групата на „Зелените”. Настояването е те да отправят въпрос до Европейската комисия редно ли е по този начин да се харчат публични средства в България и така да се унищожава околната среда. 

Това съобщи социологът Васил Къдринов, представител на Сдружение „ГЕО”, чиято дейност е свързана с екологични проекти. Той уточни, че е направена и Гражданска петиция за запазване на зелената система в Пловдив, в която са събрани 3 300 подписа. Документът ще бъде внесен в Пловдивския общински съвет на сесията на 27 август.

Липсва каквато и да било реакция на институциите, въпреки множеството сигнали до РДНСК и акции срещу планираното мащабно строителство на зоологическата градина в парк „Отдих и култура” в Пловдив – алармират активните граждани.

Снимка

Недопустима е продължаващата сеч на дървета заради строежа на новата зоологическа градина на Гребната база в Пловдив. Това е парк и строителството там е незаконно, отделно липсва и каквато и да било информационна табела за строежа – заяви  Лилия Тамамджиева, активно ангажирана с екологичните каузи на Пловдив.

Същевременно, друг активен гражданин - адвокат Атанас Петров, съобщи, че в края на април е внесъл сигнал до прокуратурата от името на бившия кмет на район „Западен” Десислава Желязкова. Настояването е да се провери има ли данни за престъпление при възлагането от община Пловдив на обществената поръчка за изпълнител на строителството на фирма „Запрянови”. Адвокат Петров отбеляза, че договорът е сключен на 17 ноември 2014 година, а проектът е одобрен шест месеца по – късно, на 11 май 2015-та.

От община Пловдив твърдят, че строежът на новата зоологическа градина е законен, но строителното разрешение не може да бъде намерено никъде – коментира Георги Сербезов от Сдружение „Граждански контрол – защита на животните”. Той подчерта, че строежът се подготвя с продължаващото изсичане на дървета, въпреки че Подробният устройствен план не позволява строителство на Гребната база. Същевременно не е направена и задължителната Оценка за въздействието върху околната среда – обясни Сербезов. 

Снимка

"Следващата седмица ще бъде направена още една проверка на законността на документацията за строителството на зоопарка". Това увери в интервю за Радио Пловдив  директорът на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев. Той уточни, че проверката е настояване на прокуратурата и е разпоредена заради недоволството на екоактивистите. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в канал до Златосел

17-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово.  Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище, заедно с по-възрастен мъж.  Съоръжението е държавна собственост. Предстои претърсване на водоема от водолази от пожарната. Кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков и администрацията изказват искрени..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03