Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПФ сезират РДНСК за строителството в зоопарка

На територията на старата зоологическа градина в парк 'Отдих и Култура' продължават да се извършват строителни дейности, които са в нарушение на закона и затова ще бъде  сезирана  РДНСК – Пловдив, съобщи общинският съветник от ПФ Слави Георгиев.

В сигнала патриотите ще посочат, че строителството е започнало месец преди датата, разрешена за това и преди да е поставена информационна табела на обекта.  

 По думите им нарушенията са свързани  както с незаконата сеч на вече близо 40 декара  гора, така и с назначената фирма за строителен надзор  на обекта. В нарушение на Закона за устройство на територията, информационната табела на обекта е поставена чак на 30 юли, много след началото на строителството на зоокъта, поясни и бившият кмет на район „Западен” Десислава Желязкова. Според нея информацията  на табелата не отговоря на действителните срокове на строеж, а упомената  фирма за надзор е различна, от фирмата класирана на първо място при обществената поръчка. 

Фирмата, спечелила строителния надзор в голяма обществена поръчка на община Пловдив е „Корект консултинг“ ООД - София, а след това изпълнението е поверено на фирма „Агроводинвест“, която се е класирала едва на пето място с цена доста над обявената в поръчката, показа документи Десислава Желязкова.

От Патриотичния фронт се съмняват в  законосъобразността на проведените процедури по възлагане на строителството, като доказателство според тях е фактът, че една и съща фирма печели повечето обществени поръчки в Пловдив  чрез пряко договаряне. 

От друга страна изсичането на дървета в парка се осъществява от служители на ОП "Градини и паркове" на основание протоколи за санитарна сеч и заповеди, подписани обаче не от кмета на Пловдив, а от кмета на район "Западен" Димитър Колев, което също е нарушение на зокона. 

Според  Десислава Желязкова, незаконосъобразно е по този проект да изпълнява дейности общинско предприятие, при положение, че Община Пловдив заплаща за изпълнението на проекта на "Запрянови 03", които са го спечелили срещу солидна сума. „По този начин се действаше и на ремонтните дейности на "Цар Симеоновата градина", като същата фирма извършваше въпросните дейности", коментира Слави Георгиев. 

Той посочи, че с подобна схема се действа в момента и на Античния театър, където се изсичат дървета, за да се изгради билетен център и кафене от  същия изпълнител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обяввено бедствено положение.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при село Иван Вазово. По останалия периметър има отедлни огнища. Целият район се обхожда от смесени групи от пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи..

публикувано на 14.07.24 в 08:37

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34