Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за санирането на панелките

| обновено на 04.08.15 в 14:58

Министерство на регионалното развитие и благоустройството стартира за четвърти път информационни дни по проекта за саниране на панелните блокове. 

Той финансира изпълнение на мерки за енергийна ефективност по ОП „Регионално развитие” в жилищни сгради в 36 града.

Кампания ще продължи до 5 септември. Във всеки град ще има кът, в който гражданите могат да получат информационни материали по проекта и експертни консултации. Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” в Пловдив ще продължат от днес до  07 август на пл. „Централен“, срещу сградата на Централна поща, от 17.30 до 19.30 ч.

Гергана Благиева: Интересът към програмата се засили след като стана 100 % безплатно финансирането за собствениците. До октомври месец м. г. имахме 100 сключени споразумения, но след като се промениха финансовите условия по програмата и собствениците получиха 100 % безвъзмездно финансиране за тяхното енергийно обновяване на домовете, интересът нарасна много и в момента имаме 300 сключени споразумения, по които работим активно като проектът се развива в 7 района на страната – Пловдив и градовете около него са в Южен централен район, в този район са 7 града, с които работим. 73 са сградите в Южен централен район като градовете са Карлово, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Панагюрище, Смолян и Хасково, съответно в Карлово има 3 сгради, в Кърджали – 7, в Пазарджик – 8, Панагюрище – 3, в Пловдив са най-много разбира се – 31, Смолян – 11, Хасково – 2. Към момента изпълнението на проекта в  Южен централен район е следното: одобрени са за строителство 16 сгради, като предстои до края на седмицата да се сключат договори с избраните изпълнители, избрани след правна процедура по Закона за обществените поръчки и всички останали сгради са в процес на проектиране.

По оперативна програма „Регионално развитие”, специално по този проект индикативният брой сгради е 180, пак казвам, че ние в момента работим с 65 % над индикативния брой – 300.

Важно е хората да знаят, че започва и новата оперативна програма „Региони в растеж”, която ще се ръководи от съответните общини и там също има големи възможности за енергийно обновяване на домовете като дейностите са малко повече, вече ще бъдат финансирани и конструктивните дейности по съответните домове – по конструктивното укрепване на домовете. В новата програма „Региони в растеж” това ще бъде признато като допустим разход. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово.  По предварителна информация са се ударили три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите..

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста в Пловдив 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата.  Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. По случая е било образувано..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52