Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 27 % ръст на туризма в Пловдив само за година

Над 90 хиляди туристи са посетили Пловдив и са реализирани над 160 000 нощувки до май  тази година, влкючително. Средно на месец градът се посещава от над 20 000 туристи. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Туризъм” в Пловдив Петър Лазаров. 

Оттам отчитат увеличение на приходите от туризъм – над 27 % повече са приходите през 2014-та година спрямо 2013-та. Очакванията са 2015-та също да е добра за туризма в Пловдив, тъй като тенденцията от последните години е доста положителна.  Средният ръст за последните години е 7 – 8 %, но през 2014-та е отбелязан ръст от 10 % - обясни Петър Лазаров. 

„Пловдив вече е доста познаваем от туристите.” – каза Лазаров като уточни, че градът ни се посещава най – много от туристи от Турция, следват Гърция, Италия, Германия, Франция. Доста са туристите от САЩ, Великобритания, Испания и Русия, както и от Израел. Има доста туристически групи, които посещават Пловдив в рамките само на един ден и те няма как да бъдат отчетени, а са много – допълни Петър Лазаров.

По думите му, най – предпочитаните от туристите обекти за посещение са Античният театър и Римският стадион, но се наблюдава и нова тенденция – расте интересът към Цар Симеоновата градина и Пеещите фонтани. Те обаче не изместват традиционно предпочитаните символи на Пловдив, като най – много посетители привлича емблемата на града – Античният театър.

50 на 50 % се движи тенденцията чуждестранни – български туристи, посещаващи Пловдив. Без опити да се сравнява с Варна и Бургас, които са безспорните летни туристически дестинации, Пловдив стои твърдо зад София по брой туристи и реализирани нощувки – отбеляза Петър Лазаров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20