Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите да възстановят размазаната си идентичност

Снимка: Ивайло Михайлов

Каква кампания за местния вот се очертава. След края на активния политически сезон и преди началото на състезанието за местния вот разговоряме с ПР експертът Арман Бабикян.

РП: Според вас каква кампания се очаква – атрактивна, с компромати, с напрежение по места или някаква друга?

Арман Бабикян: А, компромати не може да няма. Това си е обичайна част от менюто. Доколко ще бъде атрактивна зависи от самите кандидати и на това, което са подготвили техните щабове. Със сигурност е ясно, че голяма част от тях – тези, които са титуляри в момента, са в кампания поне от два месеца, а не чакат да наближи срока на изборите, защото интензивно през последния период върви разкопаване на централни улици, пускане на шадраванчета, рязане на лентички и такива разнообразни народни увеселения, които обикновено се организират преди изборите. По традиция те се случват в централните градски части, откъдето минават почти всички живеещи и по традиция не се обръща внимание на крайните квартали, но в края на краищата всичко е в името на снимката и репортажа.

Р. П.: Тук визирате управляващите, предполагам, в момента?

А. Б.: Шансът да правиш кампания през публичен ресурс, защото това е публичен ресурс, е само в ръцете на управляващите независимо от кой цвят са те.

Р. П.: Както казахте и вие, титулярите в парламента освен ГЕРБ и БСП, и ДПС, и АБВ и останалите партии вече са в предизборна кампания. Те на какво залагат според вас или на какво ще залагат – на антиговорене традиционно или?

А. Б.: Това, на което ще залагат е преди всичко опит да възстановят размазаните черти на собствената им идентичност, защото на това всеядно мнозинство, което се е настанило в Народното събрание, вече е много трудно да му хванеш  различните полюси, позиции и т. н., с малки изключения разбира се.

Антисистемното поведение, почти изолационистко поведение, на Атака ги оставя обикновено встрани от решенията в Народното събрание. БСП по традиция са против, въпреки че не винаги това е разумно, докато за останалите шест парламентарни групи границите са все по-силно размити и все по-трудно могат да бъдат уловени, а това в едни местни избори е обикновено лош начин да привлечеш точно избирателите към себе си. Много лесно можеш да бъдеш пакетиран в традицинното „Абе, те всички са еднакви.”

Целият разговор с ПР експерта чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12