Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужна е промяна в механизма за управление на плажовете

Снимка: БГНЕС

В разгара на летния сезн, възможна ли е т.н. безплатна сянка на плажа и доколко конкуриращ е морският ни туризъм, гост в "Точно днес" на Радио Пловдив е бившият зам-министър на туризма Бранимир Ботев. 

Как оценявате сегашния летен сезон?

Бранимир Ботев:  Достатъчно сложен, достатъчно сложен, сезон, който има от една страна реален съществен спад на основния генериращ пазар за нас, какъвто е руският, спад от страна на украинския пазар, за съжаление, може би ще се окаже, че ще има спад и на други основни за нас пазари, от друга страна, истината е, че има изключително пределна мобилизация от страна на самия бранш и че хората работят, за съжаление, въпреки липсата на достатъчно усилия от страна на администрацията, а не с помощта на администрацията.

Р. П.: Беше ли обсъден въпросът с липсата на туристи на Националния съвет по туризъм, г-н Ботев?

Б. Б.: На Националния съвет по туризъм бяха разгледани други въпроси, свързани с националната реклама и националния маркетинг. Като че ли цялата тази ситуация остана извън полезрението на ръководството на министерството, което е повече то странно, защото реакцията на щрауса с глава в пясъка не променя проблема около тебе. Друго, което направи впечатление на последния Национален съвет по туризъм е, че по абсолютно неясни за мене основания и логика не беше поканен нито един представител на Варненската туристическа камара или на Бургаската туристическа камара,  т. е. на професионалистите, които са там на място – на Черноморието, където е в момента основният ключов за България проблем. И отново за съжаление трябва да кажа, че не беше поканен нито един представител на научната общност на България, на хората, които биха могли да ни подкрепят със своята експертиза – БАН, УНСС, Софийския университет, Варненския университет, които притежават катедри многогодишни в сферата на туризма и това на фона на друго отношение, демонстрирано от страна на премиера, който  изрично покани председателя на БАН академик Воденичаров да присъства на всички заседания на Министерския съвет, затова за мен е повече от нелепо и странно, че ръководството на министерството не търси експертизите, помощта и подкрепата на българската научна общност.

Р. П.: Защо българските туристи търсят други, чужди дестинации?

Б. Б.: Данните от Националния статистически институт посочват едно много голямо увеличение на българските туристи - с около една трета – 32 – 34 %, които посещават съседните нам конкуренти – Гърция и Турция. Защо е така тепърва предстои да се изследва, но и на прима виста може да се каже защо – просто по-добро състояние на плажовете, по-добро отношение към туриста, получаване на туристическа услуга на приемлива цена и съотножение цена – качество, което се харесва на самия турист.

Р. П.: Голяма част от критиките на българските туристи към нашето Черноморие е високата цена на ползването на шезлонг и чадър. Възможна ли е безплатната или много евтината сянка на плана, г-н Ботев, в контекста на концесионните договори, с които са обвързани в момента нашите плажни ивици?

Б. Б.: Ще ви кажа нещо в рамките на шегата, че сянката и сега е безплатна, не са безплатни шезлонгите и чадърът. Така че, когато някой обещава безплатна сянка, въпросът е дали обещава реално да отмени заплащането на шезлонгите и на чадърите. По същество такова задължение – за поставяне на чадъри и шезлонги,  към концесионерите няма. Съвсем други са им задължителните дейности, които те трябва да уреждат с концесионния договор. В момента подобни изисквания няма. Далеч по-смислено е да се мисли в друга посока т. е. да видим как да променим механизма за управление на плажовете. В този смисъл, да, има много примери в Европа и ние би трябвало да вземем този пример, който е най-близък до нас. За мене тези, които са най-пряко заинтересовани да предоставят добра туристическа услуга, да имат едно добро отношение към туриста и да гарантират тази цена качественост са именно хотелиерите, които са инвестирали огромен брой пари на място и ако ние успеем да обединим тези хотелиери да направят съответните сдружения и да поемат за издръжка плажовете, тогава просто стоенето на плажа ще бъде част от общия туристически пакет, който се предлага.

Р. П.: Ако не си гост на този хотел тогава как се случва стоенето на плана?

Б. Б.:  Това, което и към момента е решено, че половината от плажната ивица трябва да бъде свободна, тя е свободна изобщо за достъп, но можеш да се настаняваш на нея безплатно.

Р. П.:  Обаче цената на българските шезлонги и чадъри е чувствително по-висока, дори е по-скъпа отколкото една нощувка. Не мислите ли, че трябва да се работи в тази посока – намаляване на цената за ползването на тези чадъри и шезлонги  на плажа?

Б. Б.: Абсолютно съм съгласен с вас. И пак казвам, тук има една огромна законова празнота и не знам съзнателно ли е била допусната или просто е била проспана, или просто времето е показало, че трябва най-накрая да бъде решено, защото в параграф първи на допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, където изрично са посочени задълженията на концесионерите на плажовете – там изобщо липсва каквато и да е дейност, свързана с плажове и чадъри.

....................

Цялото интервю с бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35