Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% по-скъпа "Гражданска отговорност" е спекулация

В новия застрахователен кодекс, приет от МС,  действително има напредък и се предвиждат положилетни промени. Пропуснати са обаче и доста важни неща, за които апелираме от години.


Това заяви в интервю за Радио Пловдив Владимир Тодоров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при автомобилни катастрофи. 

Въвеждането на бонус системата би било изключително добро, каза Тодоров. Това означава да се определя застраховката по това колко е изряден всеки един шофьор. В зависимост от това ще се определя и цената на неговата застраховка. Това е инструмент за овладяване на поведението на пътя, което създава проблеми.

Надяваме се, че тази диференциация на цените ще залегне в преработения кодекс и ще е факт през 2016-та година. Новите правила трябва да защитят потребителите на различни застрахователни услуги. 

Повишаването на цената на полицата може да се случи заради нарастналите изисквания за по-дебел портфейл на застрахователите, но 30% увеличение е истинска спекулация, беше категоричен Владимир Тодоров. Според него със сигурност пазарът ще регулира и няма да се стигне до такова драстично увеличение на цената.

Тодоров посочи, че ако се стигне до вариант за застраховане от три години ще се дават бонуси и преференции, така че цената също може да се оптимизира в по-добра за клиентите посока. 

Важно е да се съкрати и срокът за получаване на обезщетения, защото когато се стига до дела процесът е дълъг и минават от две до четири години за уреждане на обезщетение за пострадалите. Ако обаче застрахователите предлагат наистина адекватни обезщетения, то и няма са стига до дела и техният брой ще намалее, коментира още Владимир Тодоров.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35