Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% по-скъпа "Гражданска отговорност" е спекулация

В новия застрахователен кодекс, приет от МС,  действително има напредък и се предвиждат положилетни промени. Пропуснати са обаче и доста важни неща, за които апелираме от години.


Това заяви в интервю за Радио Пловдив Владимир Тодоров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при автомобилни катастрофи. 

Въвеждането на бонус системата би било изключително добро, каза Тодоров. Това означава да се определя застраховката по това колко е изряден всеки един шофьор. В зависимост от това ще се определя и цената на неговата застраховка. Това е инструмент за овладяване на поведението на пътя, което създава проблеми.

Надяваме се, че тази диференциация на цените ще залегне в преработения кодекс и ще е факт през 2016-та година. Новите правила трябва да защитят потребителите на различни застрахователни услуги. 

Повишаването на цената на полицата може да се случи заради нарастналите изисквания за по-дебел портфейл на застрахователите, но 30% увеличение е истинска спекулация, беше категоричен Владимир Тодоров. Според него със сигурност пазарът ще регулира и няма да се стигне до такова драстично увеличение на цената.

Тодоров посочи, че ако се стигне до вариант за застраховане от три години ще се дават бонуси и преференции, така че цената също може да се оптимизира в по-добра за клиентите посока. 

Важно е да се съкрати и срокът за получаване на обезщетения, защото когато се стига до дела процесът е дълъг и минават от две до четири години за уреждане на обезщетение за пострадалите. Ако обаче застрахователите предлагат наистина адекватни обезщетения, то и няма са стига до дела и техният брой ще намалее, коментира още Владимир Тодоров.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока са усетени след основния трус и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение в Пловдив от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистиран в 11:29 часа.  Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 13:12

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31