Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Балканите можем да се усмихваме и да живеем спокойно

Истории от Балканското лятно училище.

...И когато африканката Маргарет от Уганда отишла в родопското село Загражден и видяла ореховото дърво, въздъхнала и казала: „Връщам се в Уганда, взимам си дрехите и идвам да живея тук.” 

Това е истинска история и е щрих от завършилото наскоро Балканско лятно училище, организирано от етнолозите от Пловдивския университет. Разказва  директорът на Балканското лятно училище доц. д-р Мария Шнитер – гост в студиото на Радио Пловдив тази сутрин.

 Маргарет просто не беше виждала на какво растат орехите и за нея това беше истинско откровение и изобщо отиването в планината беше за повечето от участниците в нашето лятно училище едно от най-вълнуващите преживявания, защото те можаха не просто да научат, както се учи в училище от лекции, но и да усетят, да се включат сами, да вдишат красотата на Родопите, нещо, което естествено ги разтърси.

Балканското лятно училище събра в Пловдив етнолози от четири континента, които обсъждаха религиозанта конверсия, през призмата на Балканския опит.

Наистина всичките участници са по своему странни и екзотични самите те. 

Но за една китайска професорка предизвика много голямо удивление срещата с исляма, с неговата българска форма и особено с родопския ислям, който доста се различава от нейния традиционен или поне това, което тя смята за традиционен в Китай, така че тя преживя наистина своето откритие там особено при срещата с няколко местни певици, които освен, че изпяха най-хубавите си песни, също така показаха приготвения чеиз, който техните вече погражданени щерки не поискали да занесат в града, защото това били старовремски работи и майките стоят там и се чудят какво да правят с тези прекрасни халища, за да не  ги изядат молците, чудеха се дали да не ги подарят...Сега те летят за Китай и после за САЩ.

Участващите в Балканското лятно училище  азиатци, африканци, американци и европейци се озоваха заедно на връх "Свобода" /Ени хан баба/ , опитаха от мюсюлманския курбан, а после коментираха филма "Време разделно". 

Гледано през религиозната и етническа призма, това допълни образа на Балканите като място, където носителите на различия могат спокойно  и безконфликтно могат да живеят заедно – нещо, което според мен, би трябвало да бъде нашият запазен знак. Това е нещото, с което ние можем да бъдем полезни и да научим европейците.

Балканското лятно училище показа не Балканите не само като  тъмно място, а място, където хората от различни религии и етноси могат да  се усмихват и живеят спокойно и безконфликтно. 

Цялото интервю с доц.д-р Мария Шнитер е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

При неразположение да потърсим лекарите

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12