Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парк-музей на родопската чешма изграждат край Доспат

Община Доспат събира информация за построените чешми в региона. Целта е да бъдат представени в изграждащия се парк-музей в близост до екопарка в града. 

Една от дейностите по проекта е предоставяне на снимков материал и кратка история за чешмите на територията на общината. Срокът за събиране на информация е до 26 август тази година. 

СнимкаРодопската община Доспат е известна с построените около 2 000 чешви от местни фамилии. Всяка година по време на традиционните културни тържества на общината, които се провеждат в края на месец август се организира единственият по рода си в страната „Събор - среща на чешмарите“. 

На традиционния празник майстори чешмари получават грамоти от кмета на общината.

СнимкаОще от категорията

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ. В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“.  Антоанета Пакова,..

публикувано на 09.06.23 в 12:27

Зико се оплака, кметуването му било тежко изпитание

Градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров определи като изключително тежък кметския си мандат. Пред членовете на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, голяма част от които са кметове, Димитров припомни през какви препятствия са минали в годините от 2019 г. насам: „Чакахме в този мандат да ги отворят тези програми, така и..

публикувано на 09.06.23 в 12:21

Ромско меле в Певците, трима в болница, шестима арестувани

Шестима мъже са задържани след сбиване в карловското село Певците. Он ОД на МВР в Пловдив съобщиха, че сигналът е получен около 20 ч. снощи на тел. 112 и незабавно натам са насочени автопатрули на РУ-Карлово, а после са изпратени и допълнителни екипи на пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“.  Свадата е възникнала между две..

публикувано на 09.06.23 в 12:03

Дете е в болница след като беше нахапано от куче във Велинград

В общинската болница във Велинград е прието дете с тежки разкъсвания по главата, след като е било нападнато от куче, съобщават от здравното заведение. Момченцето е претърпяло няколко операции и в момента е в стабилно състояние.  Четиригодишният Румен е бил приет в болницата в късния след обед на четвърти юни.  Състоянието на детето е било критично,..

публикувано на 09.06.23 в 10:47
Пловдивски университет

Пловдивският университет представя иновационна програма

Академичната общност на Пловдивския университет представя официално Стратегическата си научно-изследователска и иновационна програма за развитие - Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос). Програмата е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и..

обновено на 09.06.23 в 10:22