Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анархията в системата на МВР може да помете и Борисов

Война по пътищата, гонки в градовете - за първите седем месеца на годината са станали 3994 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 368 души. Загиналите деца са 17, седем са били пешеходци, две са управлявали автомобилите, а останалите са се возили в тях.

Какви законодателни промени са нужни, за да се овладее тежката статистика и как може да се шофира безопасно - един от големите проблеми пред обществото, който за пореден път поставяме в ефира на Радио Пловдив. 

„Когато се ядосам – пиша фейлетони За пътуване използвам изключително мотоциклет“ пише в блога си адвокат Марин Божков, с който продължаваме говоренето по темата.

По думите му, когато се съобщават данни за загинали хора по пътищата на страната, чиито брой е сравним със загиналите в конфликта в Украйна, ситуацията вече е критична. 

"На практика няколкостотин маргинализирани хулигани превръщат всяко излизане на пътя в събитие с опасност за живота", каза още той.

Адвокатът не спря дотук и заяви, че "полицията в България не работи за овладяване на тежките престъпления по пътищата, а само отбива номера" . 

"В момента полицията по няколко причини, нямащи нито икономически, нито социално оправдание, бойкотира и съзнателно разрушава българското общество. Най-ясно този процес се вижда по пътищата, но нарастването на битовата престъпност, кражбите на коли, показва ситуация, свързана с началото на 90 - те години, когато маргинализираните спортисти от силови спортове тероризираха обществото, довеждайки го до ръба на издръжливостта", продължи остро той. 

Според Марин Божков, една от причините за това, която най-ясно се хвърля в очи е, че на практика стола на министъра на вътрешните работи, въпреки че на него уж седи човек, видимо е незает. 

"Със смяната на предишния министър на МВР реформите в това министерство напълно спряха и ситуацията се връща назад", счита още той. 

Божков е категоричен, че органите на реда винаги могат да се справят с няколкостотин хулигани, още повече, че имената им се знаят. 

"Не може цяло село да е пропищяло, но хората да не смеят да се оплачат, защото ще им запалят къщите. Това означава анархия и абдикация от властта, която може да помете и него. Затова нека министър -  председателят, освен да апелира към нас да си възпитаваме децата, да си намери добър вътрешен министър, който да сложи ред в системата. Защото ако само родителите се вземем нещата в ръцете, то тази вълна ще помете и политиците, които не вършат работата,за която са избрани". 

Пътният хулиган ясно очертава два типа хора, продължи още адвокатът - деца от маргинално семейство, защитавани активно от своите близки, и на наследственост по отношение на криминогенно поведение, за което в целия цивилизован свят има разработени начини на превенция. По думите му, решението не е в писането на нови закони, а в спазването на сегашните. 

"Вярно е, че законодателни  промени не могат да се искат всеки ден, защото законите дават достатъчно възможности за справяне със ситуацията. Дори да бъде въведено набиване на кол или смъртни наказания, ако санкцията не е неизбежна, то тогава единстветното, което ще постигнем е повишаване на корупцията", мотивира се той.

..............................

Цялото интервю с адвокат Марин Божков можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35