Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реновират бившия партиен дом и площад "Централен" до 2019г.

Община Пловдив подготвя процедура за откупуване на авторските права от екипа на португалското студио „Фора”, спечелило международния  конкурс  за проектиране на Централния площад.  Според кмета Иван Тотев  инициативата ще даде оперативна възможност на Общината  да взима решения за самостоятелни действия и промени през следващите 100 години, в съответствие с българското законодателство. 

Предложението ще бъде  гледано на  заседанието на ОбС на 27 август, а предлаганата  цена е 100  хиляди лева. Паралелно ще бъде обявена и процедура за проектиране и изграждане на площадното пространство в зоната от Одеона до бившия партиен дом, включващо спирките по „Цар Борис  Трети – Обединител” пешеходните подходи към площадното пространство и паркинга пред хотел „Тримонциум”. 

СнимкаТотев изрази надежда изпълнителят да бъде избран през следващата година и до 2019 г.  градът да има нов Централен площад. Кметът съобщи още, че стартира и процедура за пълно конструктивно обследване на сградата на бившия партиен дом. 

Стойността й е 65 хиляди лева.  Тя ще бъде осъществена от  софийската фирма „Йода консулт”  в  40 – дневен срок.  Кметът Иван Тотев подчерта, че за състоянието и строителството на сградата  в архивите не съществува никаква документация. На база на извършеното конструктивно обследване и анализ на мерките за енергийна ефективност,  ще бъде  изготвен техническият  проект за обновяване на сградата.  

Стойността му е 100 хиляди лева и предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждането на ниво над сега съществуващия покрив с панорамно заведение на площ от 300 кв.м., външен асансьор от пешеходното ниво до покрива на сградата, художествено осветление,  подчерта още кметът Иван Тотев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещо в цялата страна, в Пловдив 37°

Новата седмица започва със слънчево време, а максималните температурите ще са с няколко градуса по-високи от последните дни и ще са между 34° и 39°. Жълт код за високи температури днес издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи з а цялата страна . Днес времето ще е слънчево. Ще духа слаб, в източните райони -..

публикувано на 12.08.24 в 08:41

Протест пред парламента срещу политизацията на МВР

Полицаи от цялата страна се събират на протест в София. Пред сградата на Народното събрание те ще изразят недоволството си от: „безпрецедентен опит за употреба на министерството на вътрешните работи.“  Служителите на реда са категорични, че "МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки".  Очаква се на площада да се съберат не само служители..

обновено на 12.08.24 в 08:29

Военно занятие по алпийска подготовка в центъра на Смолян

101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски ще проведе отворено занятие по алпийска подготовка. Военнослужещите ще разиграят занятието от 9 часа пред Родопския драматичен театър в Смолян.  Ще бъдат демонстрирани алпийски техники за спускане по алпийски „тролей”. Ще бъде показано алпийско оборудване и на въоръжение: АК, ПК, пистолет „SIG..

обновено на 12.08.24 в 08:28

Предстои зрелищен звездопад, днес е пикът на метеорния поток "Персеиди"

Днес е максимумът на метеорния поток "Персеиди" за тази година. Той ще настъпи от около 16 до 19 часа. Луната е едва в първата си четвърт, няма да свети силно и звездният дъжд ще може да се наблюдава добре. Специалистите съветват наблюдението да бъде сред природата, далеч от светлините на населените места. "Персеиди" е интензивен поток с..

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59