Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Реновират бившия партиен дом и площад "Централен" до 2019г.

Община Пловдив подготвя процедура за откупуване на авторските права от екипа на португалското студио „Фора”, спечелило международния  конкурс  за проектиране на Централния площад.  Според кмета Иван Тотев  инициативата ще даде оперативна възможност на Общината  да взима решения за самостоятелни действия и промени през следващите 100 години, в съответствие с българското законодателство. 

Предложението ще бъде  гледано на  заседанието на ОбС на 27 август, а предлаганата  цена е 100  хиляди лева. Паралелно ще бъде обявена и процедура за проектиране и изграждане на площадното пространство в зоната от Одеона до бившия партиен дом, включващо спирките по „Цар Борис  Трети – Обединител” пешеходните подходи към площадното пространство и паркинга пред хотел „Тримонциум”. 

СнимкаТотев изрази надежда изпълнителят да бъде избран през следващата година и до 2019 г.  градът да има нов Централен площад. Кметът съобщи още, че стартира и процедура за пълно конструктивно обследване на сградата на бившия партиен дом. 

Стойността й е 65 хиляди лева.  Тя ще бъде осъществена от  софийската фирма „Йода консулт”  в  40 – дневен срок.  Кметът Иван Тотев подчерта, че за състоянието и строителството на сградата  в архивите не съществува никаква документация. На база на извършеното конструктивно обследване и анализ на мерките за енергийна ефективност,  ще бъде  изготвен техническият  проект за обновяване на сградата.  

Стойността му е 100 хиляди лева и предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждането на ниво над сега съществуващия покрив с панорамно заведение на площ от 300 кв.м., външен асансьор от пешеходното ниво до покрива на сградата, художествено осветление,  подчерта още кметът Иван Тотев.


Още от категорията

Поклон за Христо Ботев от Япония

" Вярвам, че статуите на Христо Ботев в Окаяма и тази на Момотаро в Пловдив бдят над гражданите на двата града и са истински символ на приятелството между тях .” Това заяви Масао Омори , кмет на японския град Окаяма, в обръщението си към кмета на Пловдив Здравко Димитров и водената от него делегация по време на честването на 147-ата годишнина от..

обновено на 03.06.23 в 17:10

Габриел и чужди дипломати не успяха да се насладят на Родопската теснолинейка

Предложената за премиер Мария Габриел не успя да разходи делегация от чужди дипломати с Родопската теснолинейка днес, тъй като като влакът аварира.  Това съобщават очевидци на пътуването.  При гара Цепина парният локомотив се развалил и се наложило пътуването да бъде спряно.  Освен делегатите от дипломати, Мария Габриел била..

публикувано на 03.06.23 в 17:09

Международен младежки фестивал на Гребната база

Второто издание на Международен младежки фестивал започва днес и ще продължи и утре в Пловдив. Домакин на форума е Общинското предприятие  „Младежки център Пловдив“. През двата почивни дни  посетителите на Гребна база ще имат възможността да разгледат изложението, на което може да се запознаят с дейността на над 25 младежки и доброволчески..

обновено на 03.06.23 в 08:47

Детски фестивал на знанието и движението в Пловдив

Детски фестивал на знанието и движението се провежда днес и утре в Пловдив. Събитията са в Цар-Симеоновата градина, Народната библиотека „Иван Вазов“ и  подножието на Бунарджика.  Малчуганите могат да влязат в ролята на спасители, да разгледат отблизо полицейски автомобили, да се ориентират с компас и да научат за непознати животни и растения...

публикувано на 03.06.23 в 08:25

Военна техника по пътищата от Карлово и Казанлък до полигона "Корен"

От днес до 5 юни, както и от 15 до 17 юни 2023 г. по пътищата от Карлово и Казанлък до учебен полигон „Корен“ ще се транспортират военна техника и военни от Сухопътните войски, съобщават от Министерството на отбраната.  Придвижването е заради провеждането на учения на формирования от 61-а Стрямска механизирана бригада. 

публикувано на 03.06.23 в 08:14