Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не високите глоби, а тяхното събиране ще стресне шофьорите

Войната по пътищата е във вихъра си това лято. От днес Националната си полиция започва кампания за ограничаване на максималната скорост на пътя.

Емил Панчев - председател на СБА твърди, че гонките, които миналата седмица взеха живота на две деца, не са основната причина за многото смъртни случаи у нас. Безумното шофиране и липсата на контрол са в основата на многото ПТП-та и жертви,  за да има  вече  около 400 загинали по пътищата, каза той. 

В същото време той твърди, че у нас е направено не малко за сигурността по пътищата. Панчев припомни, че през 1990 година, в началото на демокрацията, загиналите в нашата страна са 1500  при онзи брой автомобили и онези пътища. Сега има много повече коли и много повече пътища, а броят на загиналите е 600 - 650 на година, коментира председателят на СБА като заключи, че "очевидно нещо се е променило". 

В същото време България изостава в статистиката. В белите страни жертвите на катастрофи са  26 - 28 на 1 милион души, при нас са 86 - 90 на 1 милион души. Това означава, че има много какво още да се направи, каза Емил Панчев. 

Необходим е изцяло нов закон, който ще даде резултат във войната по пътищата. Законът, който до момента многократно е кърпен и тромав към нарушителите, трябва да бъде пренаписан. Ако глобите са твърде високи, те се обезмислят, защото не се плащат. Трябва да се повиши събираемостта на тези глоби, смята председателят на СБА. Сега събираемостта е едва 55 процента. 

Той посочи, че трябва подготовката на младите шофьори да се подобри и даде за пример Австрия. Там водачите имат временни книжки за 1 година, после се явява на полигон, проверяват му се уменията и тогава се дава истинският документ за управление на МПС, обясни Панчев. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59