Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът, а не КЗК, определя цените на горивата

Премиерът Бойко Борисов даде срок на Комисията за защита на конкуренцията до петък да излезе със становище има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната. 

Няма как КЗК в пълен обем да се справи до петък и да предостави пълен отговор на въпроса за цените на горивата на премиера, но ние правим от месец секторен анализ и ще предоставим резултатите, които сме получили досега, заяви в интервю за Радио Пловдив говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Все още обаче не можем да дадем конкретен отговор на въпроса на премиера, преди да сме завършили анализа и направили изводите, добави той.

Ние събираме информации от всички държавни институции и изслушваме основните играчи на този пазар и нашите експерти ще направят изводи дали се спазват пазарните правила. Подчертавам, че КЗК не може да определя и да влияе на цените на едро и на дребно, защото в условията на свободна пазарна икономика няма кой да каже освен пазара, дали една стока да бъде евтина или скъпа, уточни Марио Гаврилов.

В един предишен секторен анализ на КЗК са посочени сериозни проблеми за този бранш, но нищо не се е случило. Сега от бранша се твърди, че има сериозна промяна и именно това ни предстои да проверим и анализираме. 

Ще отговорим и на въпроса защо цените на горивата у нас са та високи спрямо европейските. Няма обеча до коментираме нищо от резултатите преди да са готови финалните изводи, поясни Марио Гаврилов.

По закон КЗК може да прибира по 10% от печалбата като глоби и по-голямата част се събират от НАП, каза още Марио Гаврилов.


Припомням, че на правителственото заседание беше решетно да бъдат предприети още спешни мерки за затягане на контрола на търговията с горива, тъй като проверката в края на миналата седмица е установила сериозни нарушения. 
Съвместната проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция "Митници" е установила, че голяма част от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани, като на много газоколонки в големите търговски обекти и вериги знаците от метрологичния контрол са поставени така, че могат да бъдат премахнати. 
Премиерът Борисов заяви, че контролът ще бъде повишен драстично.

До момента 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин са запорирани в петролните бази на държавата, коментира финансовият министър Владислав Горанов, като така при продажбата на дребно се ощетява бюджетът и крайните потребители. Има и разминаване между физическия обем на горивата и отчетения обмен на колонките. 

Премиерът е недоволен, че има и две агенции към Министерството на икономиката, които са отговорни за контрола по горивата, а ефектът от тяхната работа е съмнителен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08