Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички училища и детски градини в Пловдив са готови за 15 септември

| обновено на 25.08.15 в 14:14

Със сто повече първокласници ще прекрачат прага на училище в Пловдив. 3 400 деца ще учат в първи клас от 15 септември. Това съобщи днес кметът Иван Тотев по повод началото на новата учебна година. 

Общо 32 600 ще бъдат учениците от 1 до 12 клас във всички училища в града. 

В детските градини и яслите са записани 10 530 деца. Подготвителните групи, полудневно обучение за пет и шест годишните са в 18 училищата и са за 1 200 места. Паралелно има открити и нови 10 групи целодневно обучение на задължителното предучилищно възпитание в училищата.


Снимка

Навсякъде ще има осигурен нормален учебен процес, категоричен е кметът. Той уточни, че ремонти са направени в 17 училища и 25 детски градини. 

Санирането е дало отлични резултати, пресметна Тотев и посочи, че от 3 255 000 лева, давани за отопление през 2011 г., сега вече общината заплаща 1 761 000 лева годишно за горива в учебните сгради. Общо 41 са учебните заведения преминали през програмите за енергийна ефективност за над 12 млн. лева през последните три години. 

Общината отри и 3 нови детски градини, с което е решен изцяло проблемът с местата в тези заведения. След две седмици отваря врати и най-новата детска градина „Мир” в Пловдив, в район Западен. Модерното детско заведение бе построено за по-малко от година и ще приеме 200 деца, разделени в 8 групи.

Всички училища могат да кандидатстват и по програмата на общината за техническа помощ за обновяване на класните стаи




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът Главчев отива в Златосел

Премиерът Димитър Главчев пътува към Брезово. Той ще огледа вилната зона на Златосел, където бушува голям пожар. Огънят изпепели къщи и автомобили и наложи евакуация на живеещите в зоната. В операцията по гасенето участват пожарникари, местната власт, два хеликоптера на ВВС и доброволци. На този етап няма данни за пострадали хора. Пламна вилната зона..

публикувано на 12.08.24 в 20:08

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив. В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край..

обновено на 12.08.24 в 17:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата го подновява

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

обновено на 12.08.24 в 16:08