Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефи Недевска представя нова книга в родния си Пловдив

Премиера на най-новата книга „Дърветата на Самотраки” на Стефи Недевска ще се състои тази вечер в квартал "Капана". 

Срещата с авторката ще е на ул. "Абаджийска" 15 в Арт ателие "Абракадабра". Началото е в 19.30 часа.

Книгата е с 12 къси разказа и островни приключения, определяни от критиците като нов жанр в българската литература: женска магически проза. 

Разказите са вдъхновени от пътешествията и срещите на авторката с хора от различни краища на света. Пет от общо 12 разкази описват истории на гръцките острови Самотраки и Крит. Това са истории на магнетично привличащи се от своите културни различия и странности герои, чиито истории са разказани с жив език, изтънчен хумор и щипка южняшка чувственост.

Снимка

Стефи Недевска е писателка от новата вълна успешни българи, завръщащи се от чужбина. Тя отваря нова врата в българската художествена литература с неповторим стил женски магически реализъм. 

Родена е в Пловдив като през важен етап от живота си живее и твори в Лондон, а отскоро избра да се завърне обратно в България. Повечето разкази са сътворени по време на емигранството във Великобритания и пътешествията из Гръцките острови. От 2011 г. активно участва в процесите на духовно осъзнаване.

Автор е на книгите „Приказка за сърцето” и „Разговор за сърцето” – жанр езотерика, които придружават семинарите й за духовно израстване; както и на стиховете и текстовете на ангелските карти „Благославящи Ангели” (първите български ангелски карти с картини на художника Андрей Янев, вдъхновени от посещенията му в Атон).

Стефи Недевска е многоизмерен талант, написаното от нея лекува и вдъхновява последователите ѝ. Пише на български и английски език.


Още от категорията

Александър Секулов грабна „Аскеер“ за драматургия

Пловдивският писател, поет и драматург Александър Секулов спечели „Аскеер“ за съвременна драматургия с пиесата „Народът на Вазов“ на Народния театър „Иван Вазов“. „ България освен от революционери има нужда от строители “ – заяви при получаването на наградата Секулов. Той благодари специално на Диана Добрева, която е режисьор на постановката. Диана..

публикувано на 24.05.22 в 21:00

Двама пловдивчани с престижната награда „Златен век“

Двамата пловдивски ръководители на културни институции получиха престижната награда „Златен век“ на Министерство на културата по случай 24 май.  Със  „Златен век“ – звезда бе удостоен директорът на Градска художествена галерия – Пловдив – изкуствоведът Красимир Линков.  Директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“, филологът Димитър Минев..

публикувано на 24.05.22 в 13:55

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 21.05.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 21.05 до 27.05.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Иван Станков. Късна смърт. 240 стр., ок. 4А, Хермес, 2022. Георги Господинов. Избрани истории. 244 стр., 4А, Жанет 45, 2022...

обновено на 23.05.22 в 22:59

Факелно шествие в Чепеларе в навечерието на 24 май

Най-дългоочакваното и вълнуващо събитие за годината в Чепеларе е тържествената манифестация в Деня на славянската писменост и култура, традиция която е над 100-годишна без прекъсване. Факелното шествие на 23-ти срещу 24-ти май също се провежда от 19 век. Факелното шествие е традиция от над 150 години, когато е построена сградата на гимназия "Васил..

публикувано на 23.05.22 в 16:33