Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композитор осъди фирма за музикални играчки, използвала негова песничка

| обновено на 27.08.15 в 15:12


Окръжен съд  Пловдив осъди фирмата „ЗИМ“ ООД – Пловдив за незаконното използване на песента „Ало, ало, Слънчице“ в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа. Това  съобщиха за Радио Пловдив от сдружението за колективно управление на авторските права в музиката – „Музикаутор“.  

На основание Закона за авторското право и сродните му права  съдът разпореди изземване и унищожаване на всички музикални играчки  от вида „забавно пиано”, възпроизвеждащи песента.  

През 2013 г. композиторът Доно Цветков е установил, че в продаваните играчки е инсталирана неговата композиция и те се продават свободно, но без да е потърсено разрешението на автора.  Тогава той е завел дело срещу фирма „ЗИМ“ ООД, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай с вградената в тях детска песничка.  При разрешаване на казуса композиторът е получи подкрепа от  Музикаутор. 

Освен това, съдът е определил 2000 лв. обезщетение на  композитора, а  на фирмата е наложена забрана занапред да внася и продава музикалните играчки, съдържащи песента „Ало, ало, Слънчице“, пише в решението от седми юли тази година. 

„Съдебната практика при подобни дела е изключително оскъдна и фрагментарна и това може би е първото от този вид дела“, коментира композиторът Доно Цветков спечеленото от него дело за  нарушени авторски права.  Той подчерта, че се надява да срещне същия обективизъм и на следваща инстанция, тъй като фирмата обжалва  пред Апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Под контрол е пожарът край Златосел, който изгори 4 вили и коли

Ограничен е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово. 4 масивни вили са изгорели, има унищожени и други 6 постройки. Пламъците са погълнали и няколко автомобила.  Огънят е обхванал 400 декара широколистна гора и сухи треви, като усилията сега са той напълно да бъде потушен. На място остават дежерни екипи. 11 пожарни екипа, доброволци и два..

публикувано на 12.08.24 в 22:24

Премиерът Главчев отива в Златосел

Премиерът Димитър Главчев пътува към Брезово. Той ще огледа вилната зона на Златосел, където бушува голям пожар. Огънят изпепели къщи и автомобили и наложи евакуация на живеещите в зоната. В операцията по гасенето участват пожарникари, местната власт, два хеликоптера на ВВС и доброволци. На този етап няма данни за пострадали хора. Пламна вилната зона..

публикувано на 12.08.24 в 20:08

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив. В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край..

обновено на 12.08.24 в 17:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22