Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обезпокоително е, че хора без документи преминават границите

Снимка: Капитал

„Има опасност за сигурността на България, виждате какви огромни тълпи, какво реално преселение на народите се получава през последните две години и поради естественото си географско положение България е на кръстопътя на това преселение”. 

Така експертът по сигурността и преподавател в НБУ проф. Николай Радулов коментира в програма „Точно днес” въпроса за националната сигурност.

„Напоследък се говори колко са сигурни процедурите по установяване на лицата. Истината е, че изглеждат сигурни, защото лицата познават определени подробности от бита, които искат да представят. Също като Ленин, който няколко пъти влиза в Русия с еврейски паспорт и всеки път разказва живота и родостловието на свои съседи евреи, които добре познава”, описа ситуацията проф. Радулов.

Експертът припомни и, че опасността за националната сигурност не се основава само на предполагаемо преминаване на джихадисти в нашата страна. 

„При такива големи движения на големи маси, ситуацията се използва от специалните служби за внедряване на свои сътрудници. Реална е тази опасност и реален е интересът към България с държави от Близкия Изток”, допълни в интервюто си бившият главен секретар на МВР.

Той обърна внимание на последните взривове на няколко места в страната, включително един в центъра на София, представени от полицията като разчистване на бизнес сметки. 

„Дали е така или не, не знаем, но тези взривове показват, че взривяването на нещо не е проблем, нито полицията има възможност да действа превантивно. Така че, ако терористите решат да действат в България, трудно ще бъдат разкрити предварително”, обобщи проф. Радулов.

Според него тук е ролята на гражданите, които трябва да бъдат бдителни и да сигнализират при най-малко съмнение, защото по- добре било да има фалшива тревога, отколкото да няма тревога и да загинат невинни български граждани.


Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, трябва да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33