Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизмът в европейското бъдеще се стопява

| обновено на 02.09.15 в 09:48

Оптимизмът в европейското бъдеще се стопява. Вината за това не е на България, която е относително пасивен член и рискува да бъде потърпевша от тези кризи, в чието зачеване тя не е участвала активно, но България ако е мъдра, каквато не е, би трябвало да се замисли за сценария след Европейския съюз. Това е един съюз, който спира хода си, виждаме неговата безпомощност във всички кризи, които управлява.

Така коментира бежанската криза журналистът Иво Христов. 

Европейските политици са под хипноза.Те имат нарцистична представа за себе си като демократи и човеколюбци и се самосъзерцават  така в огледалото, и не желаят да изрекат грозната истина.

Христов смята, че бежанската криза в Европа все още не е икономически проблем. Европейските икономики още могат да поемат бежанския поток. Но в дългосрочен план настаняването на големи мигрантски общности ще разклати ЕС в сегшния муз мид и може да доведе до неговия срив и разпада му. 

Притокът на мигранти стимулира европейската десница , която засега е предимно от уплашени бюргери, но скоро ще дойде по -озлобена десница.

Глобалният контекст е конфликта в Близкия изток. Има разпад на държави, в резултата на американската политика, подпомагана от ЕС.

Христов коментира, че според него Европа не трябва да продължи да проповядва демокрация, а да подкрепи стабилна власт в тези държави, които са на друг етап, като е ворятно това да е вид диктатура. Никога не е лицеприятно да поддкрепяш вид диктатура, но да се говорят празни приказки и да се подвклажда огъня, който вече се е прехвърлил в европейския двор е е още по-безотговорно поведение.

Той заяви, че САЩ носят основната отговорност за бежанския проблем.  Те отказват да го решат, затова Европа трябва сам да търси решение. Сега  има разминаване между човешката и политическата логика. Човешката е да си съпричастен и да помогнеш, политическата логика е да спреш бежанския поток, защото това преселение в Европа ще се засилва и политиците трябва да го спрат. 

 Според Иво Христов  в Европа  са натрупани   няколко кризи, които заедно рискуват да сринат Европейския съюз. 

Иво Христов определи като  най-колосалната грешка  европейската роля в Украйна, където Европа и Съединените щати извършиха едно огромно геополитическо престъпление – те внушиха на един народ, който говори руски, който е славянски, който винаги винаги е живял в рамките на руската империя, след това на Съветския съюз, че е нещо различно от своите роднини отвъд границата.

 Към днешна дата там цари пълен хаос и медиите се стараят в никакъв случай да не огласяват тази истина. Знаем, че вчера имаше втори опит за щурм на майдана, този път от фашистки партии. Там Европа създаде едно убийствено напрежение, което ще тлее дълго, неясно колко, между нея и нейния източен съсед и естествен суровинен източник Русия. 

Така Европа се отряза от своята суровинна база, отново играейки по американския сценарий и към днешна дата сме свидетели на пълната неадекватност на ЕС, тъй като докато стотина хиляди бежанци месечно влизат от юг в ЕС, Европа в рамките на НАТО прави учение на руската граница, което само по себе си е диагноза.

За България: Оптимизмът в европейското бъдеще се стопява. Вината за това не е на България, която е относително пасивен член и рискува да бъде потърпевша от тези кризи, в чието зачеване тя не е участвала активно, но България ако е мъдра, каквато не е, би трябвало да се замисли за сценария след Европейския съюз. Това е един съюз, който спира хода си, виждаме неговата безпомощност във всички кризи, които управлява

Според него в момента Шенген  е най-големият проблем на обединена Европа – не решение, а проблем, тъй като той създава общо пространство, в което циркулират хиляди – само за миналия месец 108 хиляди новопристигнали бежанци. 

За нашата  национална почва, Шенген е един от двата основни приоритета на сегашното правителство , което встъпвайки  във функциите си,  заяви два приоритета – единият да влезем в еврозоната, която навлезе междувременно в страшна турбуленция и не е сигурно дали ще я надмогне в краткосрочен план – кризата в Гърция. А вторият приоритет на правителството беше да влезем в Шенген.  т. е. нашето правителство, да започнем от там, сбърка в двата си основни приоритета, кито се оказахга напълно неадекватни. Така анализира българският контекст на кризата Иво Христов и добави:

Тези два приоритета се оказаха напълно неадекватни. Ние имаме много по-насъщни проблеми като бедността, като образованието, като престъпността, като източването на ДДС ако щете, тук е и търговията с горивата, тук е и контрабандата – тук е всичко. Ние имаме толкоз проблеми на собствената си нива, че да се взираме в някакви измамни хоризонти като Шенген и еврозоната е вид хипноза за масовото съзнание...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17