Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините се сдобиват с все повече отговорности, но не и с финансиране за тях

Общините всяка година получават все повече отговорности и правомощия, но не и субсидия или собствени приходи за тях. Това заяви в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев, който призна, че фискалната децентрализация се движи бавно. 

Според Дончев обсъжданите от няколко месеца варианти за повече приходи за местната власт са два - или държавата да се откаже частично от данък общ доход и да го даде на общините, или да се даде възможност общинските съвети да прибавят свой данък върху 10-те процента. 

По думите на Дончев, заради предстоящите местни избори разговорите по темата ще се забавят, но той е на мнение, че те трябва да бъдат финализирани до края на есента. 

Томислав Дончев заяви още, че до 2023 година европейските фондове ще са основният инвестиционен ресурс за България, когато става въпрос за публични инвестиции. 

Общата задача и за експертите от публичния сектор, и за лидерите, политиците и предприемачите, експертите, е как да извлечем максимума от всяко евро, с което разполагаме. Разполагаме с достатъчно ресурс. Голямата задача е колко повече блага ще произведем от него и как те да носят дългосрочна стойност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Столипиново" пак пламнаха боклуци

Пожар от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. „Столипиново“.  По първоначални данни огънят е тръгнал от поредното нерегламентирано сметища на ул. Крайна“, в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба са на мястото. Няма данни за пострадали и засега не..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

публикувано на 14.08.24 в 13:42

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

публикувано на 14.08.24 в 13:38

Започна ремонта на читалището в Ръжево Конаре

Ремонтът, който е за 250 000 лева, предвижда смяна на покрива на читалище "Просвета". Той трябва да завърши  до края на ноември тази година.  Проектът е с печелен от община Калояново и е по програма   "Красива България". 

публикувано на 14.08.24 в 13:34

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38