Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Кунева в Пловдив: Парламентът допусна историческо петно!

"С антикорупционния закон не съм допуснала компромис, от който да ми е неудобно.  Ако бях направила компромис, бил той и исторически, нямаше да се чувствам добре. Сега вместо това парламентът допусна да има  историческо петно."  Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на откриването на Националния съвет на ДБГ, който се провежда в събота и неделя в Пловдив. На него присъстват и кандидатите за кметове на РБ от квотата на ДБГ.

Кунева беше категорична, че в този момент е крайно непродуктивно да се  говори за отстъпление от искането България да стане член на Шенген, съобщиха от пресцентъра на ДБГ в резюме на първия ден от форума на партията. 

"Аз  ще се боря докрай, защото Шенген означава сигурност за България. Ще се  опитвам всеячески да изолирам този въпрос от проблемите, които има в борбата с корупцията и съдебната система", посочи още вицепремиерът.  По  думите й върху имиджа на страната е нанесена щета.  

Меглена Кунева заяви, че е сигурна, че кандидатите за кметове на ДБГ са щели да  минат теста на антикорупционния закон, ако той беше приет.  "Сигурна съм,  че тези от вас, които влязат в местната власт, няма да се страхуват да покажат на светло имуществото си и че нямат конфликт на интереси" - подчерта вицепремиерът. 

 Тя  беше категорична, че ДБГ не е се е отдалечила от лозунга, с който се яви  самостоятелно на изборите през 2013г., а именно "Да на нормалността" и продължава да настоява за изграждането на нормални функциониращи институции в страната, в това число и на местно ниво. 

Инфрастуктурните  проекти са важни за страната, но не по-малко важно е да имаме работещи и надеждни институции, които да следят за честността на тези проекти, добави лидерът на ДБГ. 

Кунева  призова кандидатите за общински съветници от партията  активно да използват преференциите. Тя обаче беше категорична, че те  трябва да се използват, за да се налага мир, а не война в Реформаторския  блок. Само така ще направим и ДБГ, и РБ по-силен.  Според отправенот от нея послани към останалите партии в блока,  че структурите трябва да  работят с пълни сили за успеха на кандидатите за кметове, независимо от  коя партия са. 

Кунева подчерта, че ДБГ е основна водеща сила в РБ, без която блокът би  бил много повече опит за носталгия по 1990те години и изтъкна ролята му  за постигане на единна регистрация. Каквито и търкания да имаме, ясно е, че можем да ги преодолеем и да  печелим доверие. Силно представяне на местните избори на РБ ще помогне и  на голямата политика, каза още Меглена Кунева. 

Изборите са мръсно време, но достойните хора се справят по-добре именно  когато се отличават, коментира тя. По думите и  "ще има удари под кръста, черен пиар, но ние никога не сме участвали и няма да участваме в такива".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обяввено бедствено положение.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при село Иван Вазово. По останалия периметър има отедлни огнища. Целият район се обхожда от смесени групи от пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи..

публикувано на 14.07.24 в 08:37

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34