Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е център за лечение на лицеви аномалии при децата

В Медицинския университет- Пловдив си дават среща над 60 експерти от 30 страни от Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия по проблемите на заболяванията, които засягат външния вид на човека. 

Целта на този форум, финансиран по линия на европейската програма COST е да се уточнят съвместни научни изследвания между лекари, научни и социални работници, както и специалисти по здравни грижи. Това събитие се провежда за първи път в България.

Проф. д-р Юри Анастасов посочи, че в България много деца с такива лицеви аномалии остават в домовете. Най-известни са случаите на цепнатините на устната и небцето  с честота 1 : 700 раждания, но като цяло честота на всички лицево-челюстни аномалии е 1 : 200 у нас. Това което липсва у нас в България е влиянието на негативите, когато човек има такава аномалия. Целта е да бъде максимално добър шанса за реализация на тези хора, смята проф. Анастасов. Той уточни, че има и много случаи на придобити лицеви аномалии, вследствие на травми, изгаряния и катастрофи. 

Това, което се доказа през последните години е, че пациентите приемат различно последиците от този вид аномалии. За целта има екипи от хирурзи, психолози и ортодонти, които заедно работят с пациентите.

От 2015 г. е приет нов европейски стандарт за лечение на лицеви аномалии, където конкретно се изясняват начините за естетична и козметична хирургия. Само естетичната хирургия е платена навсякъде по Света, каза още проф. Анастасов.

Той уточни, че у нас има регистрирани и оперирани 540 пациенти, но в националния регистър ще влязат 7 000 деца с различни аномалии. Такъв регистър, който е клиничен оригинален  само за България е често цитиран на световно ниво, отбеляза проф. Анастасов. По думите му Пловдив е център и монополно място за лечение на  деца, родени с цепка на устната и небцето.

Проф. Никола Ръмсей от Великобритания каза, че при тях стандартите за лечение на този вид заболявания са в много широки граници. Там е прието само вродени заболявания да се оперират напълно безплатно. "Най-добрата препоръка към хирурга е да направи така, че пациентът да изглежда само незабележимо променен" допълни проф. Ръмсей.

Проф. Мариана Мурджева заместник-ректор на Медицинския университет посочи, че огромно значение имат психологическите и социални последици за външния вид след този вид аномалии. Особено важно е  според лекарите да се работи за справяне с депресиите, стреса и друг вид поведенчески последици, които водят до алкохолизъм, тютюнопушене и затлъстяване.

Голяма част от лечението в Европа се поема изцяло от здравната каса, а в страни като Великобритания вече има специално създадени центрове и така се обособява отделна среда, в която пациентите получават комплексна помощ.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

В Пловдивския окръжен съд започна първото, разпоредително заседание по делото срещу  32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли 2023 г., като престъплението е извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор до доживотен..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27