Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 9-то място по развитие на IT сектора

| обновено на 10.09.15 в 16:48

През последните години сме свидетели на изключително бързо развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в България, а Пловдив е един от най-бързо развиващите се центрове за инвестиции във високотехнологичните производства в страната и в региона. Това каза в приветственото си слово президентът на България Росен Плевнелиев при откриването на Втората национална аутсорсинг конференция в Пловдив. 

По думите му днес софтуерната индустрия формира 1,74 на сто от БВП на страната, като 60 процента от продажбите в сектора са износ за САЩ, Канада и Западна Европа. 


За последните 10 години приходите на българските IT-компании са отбелязали ръст с 600 процента, отбеляза държавният глава. Броят на работните места в сектора днес е 17 000, което с 12 000 повече в сравнение с 2005 година, покриваме пълния сектор, можем всичко и от "А до Я", за нас няма тайни, коментира Плевнелиев. Той припомни, че 90 на сто от заетите в сектора са под 35-годишна възраст, а 80 на сто говорят и други езици.

Росен Плевнелиев определи Пловдив и София като лидери в развитието на IT-сектора в България и добави, че в Пловдив вече работят 80 фирми с над 5000 работни места. Според него това никак не е случайно, тъй като по думите му "Пловдив има образователна система с над 40 000 студенти, изгради мрежа от индустриални зони, добро публично-частно партньорство, красив град с богата история, с мултикултурна и мултезична среда, град на кръстопът на европейски и световни коридори". 

Едновременно с това много динамично се развива и аутсорсингът и само за година България се изкачи с 11 места в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации на планетата, каза още държавният глава. "Като президент заставам зад голямата цел България да се утвърди като регионален хъб за развитие на информационните технологии. Вдигнали сме високо летвата, днес пишем в България историята на успеха в сектора на IT и аутсорсинга", заяви Плевнелиев. 

Успехите в тази сфера остават малко встрани от общия, обичаен ежедневен шум, но всъщност това е основата на нашия прогрес и е знак за посоката, в която трябва да вървим оттук нататък, каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя посочи, че страната ни е на 9-о място от 51 държави по потенциал и привлекателност като дестинация за аутсорсинг бизнеса. 

Вицепремиерът информира, че екипът й полага доста усилия за реализиране на идеята за издаване на "сини карти", с което IT- и аутсорсинг секторът ще могат да наемат специалисти от други държави. По думите на Бъчварова това е добър пример за едно добро сътрудничество между бизнеса и държавата. Голяма национална задача е да се създадат условия за обучение на поне 30 000 специалисти в сферата на високите технологии, добави министър Бъчварова. 

Тя съобщи, че се подготвят и два законопроекта във връзка с електронното управление - Закона за електронната идентификация, който ще гарантира висока степен на сигурност, и Закона за електронното управление, който регламентира създаването на нова агенция за електронно управление. 

Във форума участват представители на повече от 100 компании от IТ- и аутсорсинг индустриите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и техника..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28