Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва великата "Нощ" на Пловдив

| обновено на 11.09.15 в 14:10

Културният фестивал „Нощ/ Пловдив“ ще посрещне своята публика на 11 и 12 септември  с над 100 събития на повече от 70 локации в Пловдив.  

„Нощта е едно от най-популярните и обичани събития в града, което не спира да се развива и да привлича десетки хилядна публика, не само от Пловдив, но и от цялата страна“, отбеляза зам.-кметът в Община Пловдив Стефан Стоянов. „Щастлив съм от факта, че фестивалът успява да обедини всички големи културни институти в града в своята програма“, допълни още той. 

Предстоящото издание на дългоочаквания фестивал в града ще предложи жанровото разнообразие, разпределено в пет теми от програмата: Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ. 

Част от атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1 600 години) от Епископската базилика (IV – VI век). 

В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция) на тема „Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от 22 век пр. н.е.“ 

Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема  там е  изложбата „Пловдив и Япония“, която разказва  за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства. 

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. Капана, следвайки световните тенденции за „обиграване” на неспецифични арт пространства. 

Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. 

В детската програма на „Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети, изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м, литературни четения, прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното, уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза.

Като продължение на досегашните кураторски проекти  - „Ритуали на обичайното“ от 2012 г. на Вера Млечевска; „Тъмната страна на нощта“ от 2014 г. на кураторски колектив фондация „Изкуство, дела и документи“, „Нощ/ Пловдив“ стартира ежегодна кураторска програма с проекти на 4 - ма куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). 

За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение, с което ще могат да прегледат пълната програма на Нощта, да създават своя лична програма с Нощните събития, да преглеждат подробно информация за места, организатори и снимки от 5 - те теми на фестивала – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.

Сред нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са зеленият инфопункт и тематичните турове с гидове – част от тях включват Общ тур за гр. Пловдив, тур „Галерии”, „Съвременно изкуство” и „Културно-историческо наследство”. Всички турове ще започват от инфопункта на фестивала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00