Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не може с държавни пари да финансираме частни училища

Кои са предизвикателствата, които стоят с приемането от Народното събрание на новия закон за предучилищното и училищното образование? Ден преди началото на новата година разговаряме с Цвета Брестничка , председател на Асоциация "Родители".  

Дали този път, с този закон ще направим образованието модерно, гъвкаво и проспериращо? Чрез възможността родителите да бъдат наблюдатели по време на провеждането на държавните зрелостни изпити дава ли се възможност за провеждане на граждански контрол в работата на училищата, както и да се ограничат възможностите за изтичане на информация, за преписване. 

Цвета Брестничка: Промените са изключително наложителни и това, че в момента тече приемането на закона в Народното събрание е много обнадеждаващо. Въпреки, че този закон не е толкова реформаторски колкото би ни се искало, в него има заложени много неща, които са крайно належащи да се случат в образованието и приемането му ще помогне това да бъде променено в интерес на децата, учителите и родителите, разбира се. Това, което смятаме, че е много важно е, че в този закон се поставя началото на една по-голяма автономия на училищата и по-голяма свобода на учителите, защото всички ние имаме големи изисквания към учителите, голяма отговорност е стоварена върху тях и в същото време в момента те са в много голяма степен парализирани от нормативната база, нямат възможност свободно да избират начина, по който да водят учебния процес, темпото, с което да водят този процес, защото в края на краищата всеки клас е различен, не само от това, че децата са различни като индивидуалност, но и от контекста, в който живеят тези деца – населеното място, родителите, социалния им статус, образователния им статус, т. е. децата тръгват на училище с различна подготовка, с различни нагласи и учителят е този, който ги познава най-добре и който би могъл да избере най-добрия начин да приведе децата през учебния процес така, че накрая да има най-добър резултат.

Прекалената централизация и прекаленото нормиране на това какво трябва да прави учителя в клас на практика му връзва ръцете и е много трудно той да намери добрия подход и да постигне  най-добрия резултат. Така, че много се надяваме, че чрез новия закон учителят ще получи по-голяма степен на свобода и съответно това носи както права, така и отговорности.

Р. П.: Много важна и много години я говорим, но сега още едно нещо, което е от компетенцията на министъра на образованието проф. Тодор Танев, който неведнъж го каза, че иска възможност родителите да бъдат наблюдатели по време на провеждане на матурите.  Това гаранция ли е наистина за изтичане на информацията, за т. н. преписване на матурите?

Ц. Б.: Според мен това не е особено работещ механизъм, защото матурите си имат специфични процедури, които не са толкова прости и могат да бъдат контролирани най-вече от хора, които са запознати с тези процедури, т. е. ако се включват родителите в този процес, те трябва да минат процес на подготовка, да се запознаят с всичко, което се случва на матурите, за да знаят как да следят за нарушенията...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57