Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха мъжа, спасил човек при пожара в Строителния техникум

| обновено на 14.09.15 в 14:29
Снимка: Иванка Петкова

На професионалния празник на пожарникарите - Кръстовден, пожарникар № 1 Николай Николов и кметът на Пловдив Иван Тотев наградиха 39-годишния пловдивчанин Георги Божиков за проявен героизъм.

На 6 септември, с риск за собствения си живот, Божиков спаси клошар, който едва не загина при пожар в барака в двора на ПГ по строителство и архитектура „Пеньо Пенев”.

Кметът връчи на бизнесмена почетен плакет и чек за 1000 лв., а комисар Николов – заповед за награждаване, подписана от вътрешния министър Румяна Бъчварова, и почетен медал. „Това е най-високото отличие, което МВР дава на гражданин за проявена доблест и смелост”, заяви главен комисар Николов.

39-годишният спасител Георги Божиков благодари за наградите и обясни, че ще използва парите за 2-мата си малки сина – на 3 г. и 8 месеца и на 1,5 г.

Празнувахме рожден ден на мой приятел, когато видяхме огъня и чухме сирените на пожарната. Видях, че човекът в бараката не може да се движи, виках го да дойде към мен, но той не можеше. Всичко стана за секунди. Изкъртих прозореца и помогнах на човека да излезе. Страх нямаше”, разказа Георги Божиков, който няма специална подготовка и не се чувства герой. 

Трябва нов закон за защита при бедствия, а не както досега – за преодоляване на щетите от тях. Това заяви в Пловдив директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Сред мотивите му са нуждата от регламентиране на превантивните дейности за подготовка на населението, отговорността на органите, които планират реакциите при кризи, и работата на доброволците. „Всичко това трябва да получи устойчивост във времето”, обясни пожарникар № 1.

Междуведомствена група вече подготвя новия закон, допълни гл. комисар Николов. Сега доброволните формирования се създават към отделните общини, а МС определя какви да са субсидиите за обучение и лични предпазни средства на доброволците. Вече 2400 души са преминали курсове на обучение, отбеляза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бус се преобърна на пътя Пловдив-Асеновград

Огромно задръстване се е образувало на входа на Пловдив откъм Асеновград заради преобърнат бус.  Инцидентът е станал преди минути на последното кръгово на Асеновградско шосе. Няма данни за пострадали при инцидента. На мястото има полицейски екип. 

публикувано на 22.05.24 в 10:58

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 09:10

Институциите в Пловдив обсъждат пътната безопасност

„Пътна безопасност“ е темата на кръгла маса, която ще се състои в сгрдата на Облстната дирекция на МВР в Пловдив  на ул. Княз Богориди 7 . По покана на старши комисар Георги Чергов в дискусията ще участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата...

обновено на 22.05.24 в 09:07

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в  Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози,  анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение.  И  двете бъдещи..

обновено на 22.05.24 в 09:07

В Асеновград решават за двойно увеличение на туристически и други такси

Община Асеновград предлага почти двойно да бъдат увеличени таксите за вход в емблематични туристически обекти. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на местния парламент.  То предвижда за вход в Асеновата крепост да се плаща 8 лева, вместо досегашните 4 лв., а ученици, студенти и пенсионери ще влизат там срещу 5 лева, а не както досега..

обновено на 22.05.24 в 09:07