Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев подкрепи данък "Община", но няма да го въвежда

| обновено на 15.09.15 в 16:01

Предложението на Финансовото министерство общините да могат да начисляват до  2 % Данък общ доход е добро решение и е стъпка към децентрализацията на местната власт. 

Радващо е, че общините могат да решават сами за себе си финансовата си политика, защото в момента със Закона за държавния бюджет те са много ограничени. За момента Пловдив няма нужда да увеличава данъците си, коментира кметът Иван Тотев в отговор на въпрос на Радио Пловдив.

По думите му, Националното сдружение на общините от много години поставя въпроса да се повишат финансовите правомощия на общините. Не сме запознати в подробности, това е все още проект на закон, но е добре, че никой не е задължен да увеличава данъци. 

Големите общини като Пловдив, София и Варна, които се развиват добре, могат да приемат нулеви ставки, няма да променят бюджета и така ще облекчат гражданите си. Общините с финансови затруднения обаче могат да решат друго. Радващото е, че общините могат да решават сами, допълни кметът на Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27