Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови обвинения срещу ген. Шивиков, според него е бил набеден

| обновено на 16.09.15 в 17:32

Военно-окръжна прокуратура - София повдигна нови обвинения на командира на 61-ва Стрямска бригада в Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков. В хода на разследването по първото обвинение - за неправомерно ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище, са събрани доказателства за още 9 случая на  злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт, съобщиха от прокуратурата. 

За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение (престъпление по чл. 387 ал.3 вр. с чл. 26 от НК), на 14.09.2015 г. е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.

В хода на това разследване са били събрани и доказателства за извършено  от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков. 

На 20 април Военно-окръжната прокуратура в Пловдив обвини бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, че неправомерно е използвал труда на 4-ма военнослужещи за ремонт на апартамента си в София. По време на разследването срещу Шивиков са събрани доказателства и за други 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

Най-сериозното обвинение е за длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан през 2010 г. Според прокуратурата Шивиков, като командир на българския контингент в Афганистан, е изпратил в България с военен полет близо 500 одеяла, зимни дрехи и спортни стоки, предназначени за населението в азиатската страна. За това престъпление  на генерала е повдигнато обвинение на 14.09.2015 г.

Останалите деяния са за изпратени с устни разпореждания военнослужещи да охраняват с военна техника местно тържество на мотописта в карловското село Васил Левски, да ремонтират Ловния парк в града, да подпомагат откриването на ловния сезон за едър дивеч и провеждането на местни културни прояви.

"Въпреки че най-тежкото обвинение е извършени преди 5 години, все още не е изтекъл давностният срок на деянието. Това е първото, което прокурорът проверява, няма да си правим евтин ПР по темата", коментира пред Радио Пловдив говорителят на Военно-окръжна прокуратура - София полк. Елин Алексов. По думите му, печален за цялото общество е фактът, че се е стигнало до обвинения в длъжностно престъпление на български генерал с авторитет. "На този етап , за да запазим достойнството на генерала, само го обвиняваме, а дали е извършил престъпление, ще решават 3 съдебни инстанции", уточни полк. Алексов.

Пред Радио Пловдив бр. ген. Шивиков каза, че не е изненадан от новите обвинения и според него те са скалъпени. Той ги свързва с атаката по думите му "на някои среди" срещу военната му кариера и кандидатирането му като независим за кмет на Карлово. "Допускам, че ще повдигнат и други обвинения, както сега пришиват нови обвинения към старото ", коментира Шивиков.

Въпреки обвиненията, бригаден генерал Димитър Шивиков все още не е освободен от поста командир на 61-ва бригада в Карлово. В момента той е в отпуск от средата на август. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28