Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празниците на Стария град с богата програма

Снимка: ethnograph.info

Това не е типичният фестивал, който се стреми към масовост, така шефът на общинския институт Старинен Пловдив Амелия Гешева описа Празниците на  Стария град, чието издание предстои следващата седмица. Още от създаването на проявата целим в тези дни да привлечем повече млади хора, деца, родители, които да споделят историите от настоящето и техните корени, добави тя. 

Амелия Гешева отчете, че празниците имат все повече партньори-пловдивски институции и творци. Празниците започват на 21 септември с изложбата „ Старият Пловдив през обектива на фотографа Никола Стаменов“ в пространството до Римския стадион. В античния амфитеатър пък ще се състои концерт на цигуларя Мичо Димитров, кларинетиста Илиян Илиев и възпитаници на пловдивското Музикално училище. 

В дните до 27 септември ще има близо 40 прояви, сред които съвместен концерт на фолклорните състави „Тракия“ и „Пирин“, както и традиционните демонстрации и дегустации „Вкус и аромат в Стария град“. В рамките на Празниците на Стария град ще е и есенното издание на Панаира на занаятите. Тони Симидчиева от пловдивската Занаятчийска камара посочи, че акцент в панаира ще е изработката на изделия от плъст-старинна текстилна техника на обработка на вълна. 

Общо 50 занаятчии от различни области ще покажат уменията си на Лапидариума в Стария град, а при лошо време ще се преместим в Данчовата къща, добави Тони Симидчиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31