Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев иска оставката на Божидар Лукарски

| обновено на 24.09.15 в 15:18

Поредица от проверки за актуалното състояние на ВМЗ – Сопот и за 3 години назад ще инициират депутатите от ГЕРБ в Пловдив и областта. Проверките ще бъдат от всякакви институции – Държавен финансов контрол, Сметна палата и всички, които имат отношение, обяви народният представител Методи Андреев.

Той уточни, че заедно с колегите си от партията ще внесе и поредица питания на парламентарен контрол към ресорния министър Божидар Лукарски веднага след местния вот.

Андреев остро разкритикува състава и работата на последните три съвета на директорите във ВМЗ – Сопот и обяви, че те не са работили в интерес на оръжейницата, а са обслужвали частни и партийни интереси. Заради неефективната работа на последните 2 борда и неясното уволнение на доскорошния търговски пълномощник на ВМЗ – Богдан Богданов, сменени през последните 4 месеца, Методи Андреев заяви, че би поискал оставката и на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Депутатът добави, че заради допуснатите нередности вече ще нарича министъра ЛукаВски. 

Въпреки че на 15 септември бе сменен отново Бордът на директорите в държавното дружество, депутатът обяви, че ще настоява и за нов Съвет на директорите. „В него трябва да влязат хора с принципи и с ясни ангажименти, а представителите на държавата да са наясно с работата на предприятието, произвеждащо специална продукция”, заяви народният представител. Той допълни, че вчера е имал среща със синдикатите в оръжейницата, където отново зрее напрежение. "Ако се стигне до нови протести, инициирани от синдикатите, аз ще ги подкрепя", бе категоричен депутатът.

Методи Андреев припомни, че държавната фирма е подписала договор за 11 млн. долара с американска компания, като поръчката можела да стигне до 80 млн. долара следващата година. „Тези поръчки възбудиха апетитите на кръгове с подобен частен бизнес. Техни представители са вкарани в ръководството на оръжейницата”, каза депутатът. Той припомни, че по времето на кабинета Орешарски е назначен борд, начело с председателите на БСП в Карлово и Сопот Манол Манолов и Деян Дойнов. „Смяната, която направи Лукарски, не е по-различна - назначи синия активист Любомир Джапаров, който е със сериозен частен бизнес”, каза Андреев. Такива били и доскорошните членове на Борда Илиан Насков и Тодор Дичев, бивш шеф на ДАНС в Пловдив, които не разбирали от спецификата на специалното производство.

„Богдан Богданов, който бе търговски пълномощник, не е член на борда, не присъства на заседанията, но е длъжен да подписва решенията на Съвета на директорите. Той е доказан авторитет и е човекът, изнесъл тежестта след взривовете в Иганово, а синдикатите го подкрепят", каза още Андреев. 

Според него Министерството на икономиката постъпило крайно некоректно с последния назначен борд, в който влизат изпълнителният директор Иван Гецов, Владислав Тоцев от квотата на държавата и отново Любомир Джапаров. „Над Гецов тегне съмнението, че е съпричастен с взривовете в Иганово. Бил е и бил обект на разследване от държавните институции. Тоцев пък е постъпил на работа в МИ през 2012 г. и тогава е бил съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ. При него има конфликт на интереси. Този борд не е добре посрещнат от синдикатите и в завода зрее напрежение. Така не се постъпва с коалиционен партньор, който носи основната отговорност”, заяви Андреев.

Депутатът прогнозира, че в скоро време ВМЗ - Сопот ще увеличи над два пъти състава си заради новите поръчки. Той призова прокуратурата и МВР да излязат със становище за взривовете в Иганово през април, тъй като вече 5 месеца не излизали с резултати.

Ръководството на ВМЗ е сменено с цел да се ускори производствената програма, каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му, утре новият изпълнителен директор заедно с Борда на директорите ще представят в Министерството на икономиката конкретни мерки за установяване на стари нарушения. 

Методи Андреев отказа да коментира на този етап обвиненията на бившия шеф на полицията Пламен Узунов, че е лобирал за назначаването на свои хора в полицейските управления в Първомай и Асеновград. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56