Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на учените в Пловдив

| обновено на 25.09.15 в 17:05

Четири висши училища в града – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”, Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство организират Юбилейната десета  Нощ на учените.  


Старт на събитието, което този път е посветено на Годината на светлината, ще даде ректорът на ПУ проф. Д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория  на висшето учебно заведение с представяне  на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”. Гост на инициативата ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. 

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии канят пловдивчани на среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ-Пловдив” и дебат  „Книжката или мишката – реален или виртуален университет?”, благотворителен базар и изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и на пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател” За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион от 19 ч., а час по-късно  гражданите са поканени на фолклорния концерт  „Нека искри светлина” на Римския стадион с шедьоври на българския музикален и танцов фолклор. 

Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад.  Милчо Василев.  Финал на форума ще бъде светлинното шоу „Еволюция на светлинните технологии”, представено от преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Нощ на учените е мрежово събитие, което се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света, между които и 6 български,  по проект „Европейска нощ на учените 2015”-К-ТRIO 2. Повече чуйте от звуковия файл - интервю с доц. д-р Петя Бъркалова  - координатор на проекта на ПУ "Паисий Хилендарски".

Д-р Севдалина Ламбова стана носител на наградата "Най- добър млад учен". Церемонията по премирането е част от проявите на Медицинския университет в Пловдив. Как се съвнестяват лекарската практика на ревматолог с научната кариера  - чуйте в интервюто с д- р Ламбова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28