Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключителни грозде и вино 2015, но чиновниците пречат!

За лозарите и винарите миналата 2014 година беше най-трудната от 30 години насам, с най-лоша реколта и най-ниско качество на гроздето.

Тази година обаче се очаква реколтата от грозде да е най-добрата за последните 20 години. А от много добра реколта грозде се получава много добро вино. Затова се очаква реколта 2015 да е отлична и като количество, и като качество, освен това с ниска себестойност. Заради инфлацията тази година очакванията са гроздето да се изкупува с около 5% по–високи цени.

Снимка

Изпълнителната агенция по лозата и виното прогнозира продукция от 420 хиляди тона от лозовите масиви, които в страната са 600 хиляди декара.

Снимка


В Централна южна България лозята са 111 хиляди декара. Регионът включва областите Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска и Хасковска. Тук се произвеждат 38 % от вината в България. Само в Пловдивско лозовите масиви са 28 хиляди декара.

За добивите и качеството на продукцията в Пловдивско Антоанета Петричанска разговаря с Константин Маджаров, директор на Регионалната лозаро-винарска камара в Пловдив. Тема на разговора са и бюрократичните спънки, които държавата създава на бранша – Маджаров твърди, че българската чиновническа класа е най – големият проблем на лозаро-винарския бранш. 

Цялото интервю с Константин Маджаров можете да чуете в звуковия файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17