Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката в Сирия е и за влияние в региона след падането Асад

Знаете, проведе се среща между Барак Обама и Владимир Путин, там нямаше постигнато пълно споразумение – лидерите не се разбраха дали Башар Асад трябва да остане на власт в Сирия. Два дни по-късно последваха и първите въздушни удари на Русия в Сирия, само Русия ще участва в Сирия в борбата срещу джихадистката групировка Ислямска държава на законни основания – това казват от прессекретариата на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от агенция ТАСС

 Песков се аргументира, че провеждането на такава операция е възможна само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава. 

Сега за ударите, които нанася Русия и за всичко, което касае бежанската криза и на европейско ниво търсим коментара на г-н Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Някои от вашите колеги наблюдатели вчера казаха, че започва война – да видим кога ще свърши. Вие така крайно ли ще се изкажете или имате друга трактовка на всичко, което се случва там, в тази част от света?

Симеон Николов: Напротив, напротив, може би само най-черният сценарий би предвиждал разрастване на конфликта и обикновено такива сценарии се предлагат или се описват от политици или политолози, които са противници на приноса на Русия в борбата срещу Ислямска държава и намесата й в Сирия. Иначе програмата минимум, според мен, изглежда поне спиране на войната, спиране на разпада, който е започнал в Сирия и ограничаване разрастването на Ислямска държава. Това е програмата минимум, според мен, а програмата максимум е възстановяване на държавността, което трябва да мине през избори, оттегляне на Асад и т. н. Нека да си спомним, че вчера чешкият президент прогнозира, че преговорите, които ще се водят, които вече се водят между сирийските власти и здравата част от опозицията, ще имат нужда от още три – четири месеца като споразумението според него ще бъде подписано в Прага.

Р. П.: Защо точно Прага? Това е много интересно.

С. Н.: Аз също се изненадах, но в момента много страни проявяват, някои от тях и доста полезни инициативи – и Швейцария предложи международен план с доста интересни неща, включително подпомагане и на организации, на ООН във връзка с бежанците, ето, Чехия предлага друга, така че има доста инициативи. За съжаление България не е сред инициативните. Но динамиката в международните отношения в момента е много голяма.

Р. П.:  Няма как да не питам за САЩ, последно казаха, че се опасяват, че руските удари в Русия са насочени срещу противниците на Башар Асад. Какви са руските амбиции в Сирия всъщност?

С. Н.: Ударите, които нанесе Русия вчера, те не са изненада според мен, защото още преди заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Русия предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение със САЩ за съвместни действия, то тя ще действа сама. Разбира се, такова сътрудничество беше постигнато, както и вие съобщихте в началото, разбира се, по много въпроси не беше постигнат пробив в разбиранията, това е понятно, но Русия демонстрира по този начин, че тя е категорично решена да действа, че посланието, което изпраща към международната общност, че тя не трябва да бъде подценявана като фактор – това беше една от целите – тя се завръща отново в голямата политика и то не като регионална сила, а като глобална, като велика сила – това са нейните амбиции и претенции.

А колкото до Сирия тя вече демонстрира искането да възвърне своето влияние в Близкия изток и да защити свои определени интереси, а чрез този режим Русия вижда единствено възможността да се върне отново в региона на Сирия – тя има определени интереси там, а Сирия заема централно място в Близкия изток и от решаването на сирийския проблем зависи бъдещето на целия регион. Това определя нейния интерес и разбира се, не трябва да се забравя, че в борбата срещу Ислямска държава има интерес и на самата Русия да не допусне този вид тероризъм да не стъпи в нейните територии каквито симптоми отдавна вече има, защото някои терористични организации от т. н. постсъветско пространство вече се врекоха във вярност на Ислямска държава, има активност и желание на Ислямска държава да продължи настъплението си в това направление, така че хич не трябва да се подценяват опасенията на Русия от тероризма.

Р. П.: Г-н Николов, военни удари първо Франция, сега и Русия, кого да очакваме още с атака срещу Ислямска държава, имате ли такава прогноза, можете ли да ни я кажете?

С. Н.: Турция се включи вече, но тук е много интересно дали тя ще се наложи с предлаганата от нея зона, аз се надявам това да не го направи, защото българската позиция беше, че одобряваме предлаганата от Турция зона, нещо, което в Съвета за сигурност на ООН засега не се одобрява, досега и САЩ не одобряваше, тъй като такава зона би увеличила бежанския поток. Турският интерес е да прогони от тази зона кюрдите, а кюрдите ще тръгнат към Европа, затова е много учудващо дори България да заеме позиция, която всъщност е в интерес на Ислямска държава и се увеличава и бежанския поток. Иначе Хизбула държи територията към Ливан, по турската граница Турция ще се намеси по-активно.

Всичките тези държави, които вие споменахте и които вече са и играчи на терена ще имат една важна роля, те затова се намесват, те искат да имат влияние върху формирането на новото правителство след Асад. Това е тяхната цел, това е борбата на всички сили, които изброихте – и на Русия, и на Турция, и на Франция, и на САЩ, и особено не трябва да се забравя Саудитска Арабия, защото всъщност това, което става там е немият сблъсък между сунити и шиити в Близкия изток, между Саудитска Арабия и Иран. Ако Саудитска Арабия и Иран се разберат всички други проблеми ще отпаднат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55