Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката в Сирия е и за влияние в региона след падането Асад

Знаете, проведе се среща между Барак Обама и Владимир Путин, там нямаше постигнато пълно споразумение – лидерите не се разбраха дали Башар Асад трябва да остане на власт в Сирия. Два дни по-късно последваха и първите въздушни удари на Русия в Сирия, само Русия ще участва в Сирия в борбата срещу джихадистката групировка Ислямска държава на законни основания – това казват от прессекретариата на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от агенция ТАСС

 Песков се аргументира, че провеждането на такава операция е възможна само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава. 

Сега за ударите, които нанася Русия и за всичко, което касае бежанската криза и на европейско ниво търсим коментара на г-н Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Някои от вашите колеги наблюдатели вчера казаха, че започва война – да видим кога ще свърши. Вие така крайно ли ще се изкажете или имате друга трактовка на всичко, което се случва там, в тази част от света?

Симеон Николов: Напротив, напротив, може би само най-черният сценарий би предвиждал разрастване на конфликта и обикновено такива сценарии се предлагат или се описват от политици или политолози, които са противници на приноса на Русия в борбата срещу Ислямска държава и намесата й в Сирия. Иначе програмата минимум, според мен, изглежда поне спиране на войната, спиране на разпада, който е започнал в Сирия и ограничаване разрастването на Ислямска държава. Това е програмата минимум, според мен, а програмата максимум е възстановяване на държавността, което трябва да мине през избори, оттегляне на Асад и т. н. Нека да си спомним, че вчера чешкият президент прогнозира, че преговорите, които ще се водят, които вече се водят между сирийските власти и здравата част от опозицията, ще имат нужда от още три – четири месеца като споразумението според него ще бъде подписано в Прага.

Р. П.: Защо точно Прага? Това е много интересно.

С. Н.: Аз също се изненадах, но в момента много страни проявяват, някои от тях и доста полезни инициативи – и Швейцария предложи международен план с доста интересни неща, включително подпомагане и на организации, на ООН във връзка с бежанците, ето, Чехия предлага друга, така че има доста инициативи. За съжаление България не е сред инициативните. Но динамиката в международните отношения в момента е много голяма.

Р. П.:  Няма как да не питам за САЩ, последно казаха, че се опасяват, че руските удари в Русия са насочени срещу противниците на Башар Асад. Какви са руските амбиции в Сирия всъщност?

С. Н.: Ударите, които нанесе Русия вчера, те не са изненада според мен, защото още преди заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Русия предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение със САЩ за съвместни действия, то тя ще действа сама. Разбира се, такова сътрудничество беше постигнато, както и вие съобщихте в началото, разбира се, по много въпроси не беше постигнат пробив в разбиранията, това е понятно, но Русия демонстрира по този начин, че тя е категорично решена да действа, че посланието, което изпраща към международната общност, че тя не трябва да бъде подценявана като фактор – това беше една от целите – тя се завръща отново в голямата политика и то не като регионална сила, а като глобална, като велика сила – това са нейните амбиции и претенции.

А колкото до Сирия тя вече демонстрира искането да възвърне своето влияние в Близкия изток и да защити свои определени интереси, а чрез този режим Русия вижда единствено възможността да се върне отново в региона на Сирия – тя има определени интереси там, а Сирия заема централно място в Близкия изток и от решаването на сирийския проблем зависи бъдещето на целия регион. Това определя нейния интерес и разбира се, не трябва да се забравя, че в борбата срещу Ислямска държава има интерес и на самата Русия да не допусне този вид тероризъм да не стъпи в нейните територии каквито симптоми отдавна вече има, защото някои терористични организации от т. н. постсъветско пространство вече се врекоха във вярност на Ислямска държава, има активност и желание на Ислямска държава да продължи настъплението си в това направление, така че хич не трябва да се подценяват опасенията на Русия от тероризма.

Р. П.: Г-н Николов, военни удари първо Франция, сега и Русия, кого да очакваме още с атака срещу Ислямска държава, имате ли такава прогноза, можете ли да ни я кажете?

С. Н.: Турция се включи вече, но тук е много интересно дали тя ще се наложи с предлаганата от нея зона, аз се надявам това да не го направи, защото българската позиция беше, че одобряваме предлаганата от Турция зона, нещо, което в Съвета за сигурност на ООН засега не се одобрява, досега и САЩ не одобряваше, тъй като такава зона би увеличила бежанския поток. Турският интерес е да прогони от тази зона кюрдите, а кюрдите ще тръгнат към Европа, затова е много учудващо дори България да заеме позиция, която всъщност е в интерес на Ислямска държава и се увеличава и бежанския поток. Иначе Хизбула държи територията към Ливан, по турската граница Турция ще се намеси по-активно.

Всичките тези държави, които вие споменахте и които вече са и играчи на терена ще имат една важна роля, те затова се намесват, те искат да имат влияние върху формирането на новото правителство след Асад. Това е тяхната цел, това е борбата на всички сили, които изброихте – и на Русия, и на Турция, и на Франция, и на САЩ, и особено не трябва да се забравя Саудитска Арабия, защото всъщност това, което става там е немият сблъсък между сунити и шиити в Близкия изток, между Саудитска Арабия и Иран. Ако Саудитска Арабия и Иран се разберат всички други проблеми ще отпаднат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36