Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на ген. Радев бе достойна постъпка

| обновено на 01.10.15 в 17:13

Подадената оставка на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев бе достойна постъпка на български генерал. Ако имаше повече подадени оставки на най-високо ниво, Българската армия нямаше да е в такова незавидно положение. Това заяви в интервю за Радио Пловдив офицерът от резерва ген. Съби Събев.

Според него обещаните от правителството 80 млн. лв ще решат частично проблемите в българските ВВС, но за да се решат най-сериозните, трупани през последните 11 години проблеми, трябват поне 2 милиарда лева. България много закъсня, тези проблеми в нашата авиация не са от вчера или днес. Пари за самолети няма от години, а НАТО отдавна ни критикува, че сме консуматори, а не инвеститори на сигурност, заяви генерал Събев.

За стратегическо решаване на тези проблеми трябват дългосрочни усилия и да се увеличи бюджетът на армията. През последните 20 години той непрекъснато е съкращаван, не е приоритет за последните правителства, а според финансовите министри едва ли не най-добре е да няма бюджет за армията. Но ние сме поели ангажименти като страна членка на НАТО и трябва да ги изпълняваме, припомни генералът.  

Според Съби Събев офертата на Полша да ремонтира българските МиГ-ове е добра, защото ще спести много пари на страната ни. Много е важно България да не загуби отбранителната си способност, макар че руските МиГ-ове не са съвместими с натовските стандарти, подчерта генералът.

По думите му, за пореден път през последните години политически партии се опитват да използват напрежението между военното и цивилното ръководство в МО, за да извлекат политически дивиденти, което е опасно.

Войната в Близкия Изток можеше да се избегне още миналата година, ако имаше адекватна международна реакция. Това не се служи и Ислямска държава се разрасна. Вероятно въздушните удари няма да решат нещата и ще трябва да се проведе сухопътна операция заедно със сирийската армия. Това обаче може да взриви целият арабски свят, заяви ген. Съби Събев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51