Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър и висши военни гледат полети на МиГ-29 в Граф Игнатиево

В авиобаза "Граф Игнатиево" ще има ВИП-ден на двустранното българо-полско воено-въздушно учение. На него ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и Кшищоф Краевски извънреден и пълномощен посланик на Полша.

Тази сутрин се разбра, че обявеното изнесено заседание на Комисията по отбрана в изтребителната ни база няма да се състои. То ще бъде следващата седмица в парламента и на него ще се обсъди кризата с наличието на изправни изтребители в страната. В момента България разполага само с четири действащи МиГ-29, а до средата на следващата година те ще останат – два. Затова и МО предложи самолети на страните от НАТО да участват в партулите по Air Policing в нашето небе. Това се предвижда в промени в Закона за въоръжените сили.

Заради кризата с бойната авиация командирът на ВВС ген. Румен Радев вчера подаде оставка, но след среща с премиера Бойко Борисов я оттегли. След завръщането си от посещение в Алжир военният министър Николай Ненчев имаше също разговор по темата с премиера. Днес сутринта Ненчев ще бъде в парламента. Предвидена е среща с ПГ на Реформаторския блок. 

Според депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов договорът за ремонт на българските изтребители "МиГ-29" в Полша е бил парафиран вчера. Предстои Министерският съвет на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа, каза Караджов пред журналисти в парламента и разясни процедурата за подписване на договора. Трябва да има съответната санкция на МС. Но преди това надлежно упълномощено лице от полската страна и надлежно упълномощено лице от наша страна - в случая заместник-министър, вчера са парафирали официално този договор и се очаква да влезе в МС в сряда, заяви депутатът от Реформаторския блок. Той уточни, че договорът е бил парафиран от заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Гроздан Караджов разясни и разликата между парафиран и подписан договор. "Парафира се документ, по който е постигнато споразумение на работно ниво, на ниво "работни групи между две страни", след това той трябва да мине по законно установения ред. Законно установения ред за такъв тип договор е той да бъде утвърден от МС, чак след това в решението на правителството се записва, че упълномощава министъра на отбраната да подпише договора и тогава парафираните страници биват подписвани", посочи той.

Според Караджов, за да е парафиран договорът, това означава, че няма съмнение, че полският оръжеен завод може да извърши тази дейност.

В учението на "Граф Игнатиево" България участва с наличните си изтребители МиГ-29 и МиГ-21 и военно-транспортен самолет С-27J Spartan. ВВС на Полша участват с модернизираните си МиГ-29М/УБМ и транспортните самолети С-295 Casa и С-130Е Hercules. За днес и утре е предвидено планирането на съвместната тренировка. Самите полети ще бъдат от 30 септември до 7 октомври.

Задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни въздушни операции, съвместни тренировъчни мисии по охрана на въздушното пространство, се посочва в информацията. В програмата е заложена и размяна на екипажи за обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани в авиацията на двете страни.

Целта на участието на българските ВВС е постигане на по-висока оперативна съвместимост при участие в операции под егидата на НАТО и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.

Българо-полското учение е в резултат на споразумение между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Неин ръководител е командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Иван Лалов.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горя стара къща във велинградския квартал "Чепино"

Стара необитаема къща горя във велинградския квартал „Чепино“, като огънят застраши други 3 къщи. Сигналът за инцидента е подаден около 14.40 ч. в РУ – Велинград, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. Той уточни, че сградата се намира до други 3 стари къщи, част от които са с гредоред и така има опасност за другите..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът до "40-те извора" е под контрол

Пожарът на „40-те извора“ е локализиран, пожарникарите ще го охраняват през нощта. Няма пострадали вили. Изгорели са няколко декара смесена гора и няколко кошера на местни стопани. В гасенето на огъня се включиха 11 екипа на Пожарната. Пламна гората до язовир "40 извора" "Пожарът е локализиран, ограден е от всички страни и с булдозер сме..

публикувано на 30.07.24 в 16:24

Пилонът на Рожен се нуждае от спешен ремонт

Постаментът на пилона "Рожен", който беше открит преди малко повече от година, вече се руши и се нуждае от спешен ремонт, съобщава БГНЕС Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват, а между отделните елементи на основата вече са се образували пукнатини, в които свободно може да влезе човешка длан. Покрай плочите е..

публикувано на 30.07.24 в 15:09

Пламна гората до язовир "40 извора"

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там. Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора. Ограничен е..

обновено на 30.07.24 в 14:57

Пожар затвори пътя Баня - Васил Левски - Ведраре

Пожар пламна в стърнища и обхвана широколистна гора, сухи треви и храсти край пътя между Баня и селата Васил Левски и Ведраре. Сигналът е получен в полицията около 13.30 ч. Заради задимяването на пътя движението по него беше спряно, а екипи на полицията пренасочват автомобилите през Карлово.  7 екипа огнеборци се борят с пожара, пламнал в местността..

публикувано на 30.07.24 в 14:21