Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват и последното активно свлачище в Пловдивско

| обновено на 02.10.15 в 16:17

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане отпусна средства в размер на 1,8 млн. лв. за ликвидирането на последното активно свлачище в Пловдивска област по пътя от Асеновград за селата Яврово и Лилково. В участъка вече се работи усилено, съобщи за Радио Пловдив областният управител Розалин Петков.

С пари от държавата са отстранени и 2 други активни свлачища – укрепено е срутището по пътя за село Горни Воден, ликвидирано е и свлачището по пътя Кричим – Девин. Там обаче трябват още средства за окончателното справяне с проблема. Изготвили сме работен проект, който вече е изпратен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, каза още областният управител.

Комисия от специалисти инспектира през последните дни всички проблемни участъци в региона. Укрепват се нарушени берми и диги по поречието на реките Марица, Стряма и Въча. Най-проблемният участък е по поречието на Марица в района на Поповия остров край първомайското село Виница, където наноси бяха затлачили поречието на реката и водата застрашаваше близките села Градина, Добри дол и Крушево в община Първомай и село Мирово в старозагорската община Братя Даскалови. Тежка техника на „Напоителни системи” разчисти участъка и водата вече тече спокойно, разказа инж. Митко Стойчев от областната управа.

Наводнена Поповица

Започва почистването от растителност на 6-километров некоригиран участък от коритото на река Въча от язовир „Кричим” до град Кричим. Обществената поръчка е на стойност 90 000 лв., а фирмата изпълнител трябва да отстрани всички дървета и по-големи камъни от коритото на реката до края на ноември, каза още областният управител Розалин Петков. 

По думите му, на територията на област Пловдив няма язовири с неясна собственост, но 2 са потенциално опасни.  Язовирът край с. Марково е източен, а на „Мурла” край Сопот е коригиран проблемният отводнителен канал на язовира.

Нормализира се положението и в бедстващите села Белозем и Поповица, където в понеделник бяха наводнени десетки дворове и приземни етажи, а международният път Пловдив - Свиленград бе затворен в продължение на няколко часа. Проблемите дойдоха от големия дъжд – около 70 литра на квадратен метър се изляха за 1 денонощие в района. Областното пътно управление вече работи по отпушването на шахти и канавки по натовареното трасе, за да не се повторят проблемите, обясни Розалин Петков.

Областният управител уточни, че 8 млн. лв. от Междуведомствената комисия са получили бедстващите от обилния мартенски сняг общини в Пловдивско. Всички щети в общините Съединение, Лъки, Раковски, Родопи и Пловдив вече са отстранени, каза Розалин Петков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10