Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По - голям и квалифициран екип в здравните кабинети в училищата

По - голям и по- квалифициран медицински екип в здравните кабинети в училищата е едно от условията да проработи ефективно проектонаредбата на Минстерството на здравеопазването за дейността им. Около това становище по темата се обединиха в ефира на Радио Пловдив Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на боледуващите от астма и Анета Вълева – директор на ОУ „Княз Александър Първи“ в Пловдив. 

Според документът, публикуван на сайта на МЗ, освен другите медикаменти, в здравните кабинети ще се осигуряват и по - специфични лекарства за оказване на първа помощ на хронично болни деца. В задълженията на училищните лекари влизат и проверяването на лампите и състоянието на тоалетните в училищата, в които работят. Медиците трябва да инспектират и чистотата на помещенията, коридорите и дворовете на учебните заведения, както и да мерят температурата в класните стаи.

Медицинската сестра в ОУ „Княз Александър Първи“ в Пловдив отговаря за 925 деца, разказа директорът на училището. По думите й, специалистката се справя успешно със задълженията си само благодарение на големия си опит. 


"Цифрата деца, за които носи отговорност медицинското лице е прекалено голяма. Представете си как трябва да реагира например сестрата в училище при два спешни случая-  на асматичен пристъп и на дете с кръвно. Това е недопустимо. Затова екипът в здравните кабинети трябва да се увеличи задължително, в него трябва да има и лекар", категорична е Анета Вълева. 

От своя страна председателят на Асоциацията на боледуващите от астма подчерта, че такъв тип наредби обикновено не се съгласуват с медицинските специалисти. 

"Когато става дума за хронични заболявания, като например астмата, самите медицински специалисти са споделяли по време на нашите информационни кампании, че не са достатъчно подготвени как да постъпят при един пристъп на заболяването. Още повече, че има случаи на заболявания, при които ако те се намесят, носят наказателна отговорност", подчерта Диана Хаджиангелова. 

Интервютата с Диана Хаджиангелова и Анета Вълева можете да чуете в прикачените звукови файлове . 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55