Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Затвориха временно цеха в Красново, обгазявал с месеци региона

| обновено на 07.10.15 в 16:07
Снимка: novini.bg

РИОСВ – Пловдив затвори временно цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново, който обгазяваше селото в продължение на месеци.

Предписанието ни е да се преустанови производствената дейност до привеждане в съответствие, което означава фирмата да извърши съответните технически промени по съоръженията и след приключването им да се извършат контролни измервания, с които да докажат, че нормите се спазват. Това обясни  Марияна Кондаклиева, експерт в РИОСВ – Пловдив.

Фирма „АЕБО – С” ЕООД има срок от 1 месец да отстрани нередностите, които бяха констатирани при проверката на място в средата на септември. Тогава във въздуха бяха измерени превишения от 13,5 пъти над нормата на въглероден оксид, който се отделя при обработката на дървени въглища.

Управителят на „АЕБО – С” Борис Попчев заяви пред Радио Пловдив, че инсталациите в цеха работят с намален капацитет. "Подобряваме горивния процес, за да намалим вредните емисии на въглеродния оксид. Ще правим и денонощни замервания, но нормите са много ниски и на практика са неизпълними. Ще изпълним предписанията на РИОСВ като сериозна фирма, но за това ще трябва да съкратим част от работниците. Сега в цеха работят 15 човека, 11 от които роми”, каза още управителят на „АЕБО – С”. 

Според Борис Попчев атаките срещу неговата фирма са предизборни и са подклаждани от местна жителка, чиито съпруг е кандидат за кмет на Красново.

Това няма нищо общо с политиката, а със здравето на хората. Първият ни протест беше още миналото лято, когато нямаше никакви избори. Разберете, това, което се случва в Красново, е геноцид спрямо жителите, категорична бе Снежана Рангелова от инициативния комитет в селото. 

Жителите на хисарското селище се оплакват от лошия въздух в района в продължение на години. През лятото на миналата година над 100 души от Красново протестираха с искане да бъде затворен производственият цех за дървени въглища. От тогава фирмата работи предимно нощем, а задушливите газове се стелят над селото от рано сутрин и тровят всичко наоколо, оплакаха се жителите на Красново.  Още от категорията

Асеновград остава без вода в сряда заради ремонт

Авариен ремонт и изместване на магистрален водопровод оставя част от Асеновград без вода в сряда. На сухо ще бъдат няколко квартала, западно от река Чая и живущите в района на авто и жп-гарата, както и около Градския стадион. Ремонтните дейности обхващат 70-метров водопровод в участъка между улица "Атанас Свещаров" и бул."Васил Левски" в центъра..

публикувано на 20.01.20 в 14:52

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 20.01.20 в 14:37

В дома за хора с деменция влезе полиция и прокуратура, уволняват виновни за гаврите

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция "Св. Георги"  заради репортаж, в който бяха изнесени факти за грубо отношение към тях. Проверката на прокуратурата засега сочи, че две са констатираните престъпления от служители на дома - за злепоставяне и за..

обновено на 20.01.20 в 14:36

Грипът настъпва към Пловдив, засега ваканция няма

Предепидемична е обстановката в Пловдив, регистрирано е завишаване на пациентите с остри респираторни болести, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“.  Данните от изминалата седмица показват, че средно за страната респираторно болни са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10..

публикувано на 20.01.20 в 14:22

Разбиха група за сводничество и проституция, трима на съд

Специализираната прокуратура изпраща на съд трима души  за участие в група за трафик на жени за проституция. Групата е действала на територията на Пловдив и Хасковска област.  Обвинените са задържани на 10 и 11 януари в Свиленград при  съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и служители на сектор БОП – Пловдив,..

публикувано на 20.01.20 в 13:52