Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът - убиец, разтърсил ОДП Пловдив, излиза под гаранция от 10 000 лв.

| обновено на 08.10.15 в 20:51


Съдът пусна под гаранция от 10 000 лв.  Милан Дивеков, който блъсна и уби на място 63- годишен мъж  това лято.  Инцидентът стана малко преди полунощ на 20-ти  август на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров".  След близо два месеца в ареста, Милан  поиска по-лека мярка за неотклонение.

Въпреки противоположното настояване на прокуратурата, съдия Милена Рангелова уважи молбата, като обаче наложи необичайно висока парична гаранция за освобождаването на младежа.

По думите и, събраните доказателства са достатътчни за изясняването на фактологическата обстановка, показанията на свидетелите са оформени и прикрепени към делото, така че  обвиняемият няма възможност да попречи на досъдебното производство и затова престоят му в ареста повече не е наложителен.

„Гласувам Ви доверие, но това далеч не означава, че сте оневинен, напротив, извършеното от Вас тежко престъпление е безспорно и за него се полагат от 3 до 10 години лишаване от свобода. Най-вероятно ще бъдете осъден и ще влезете в затвора“ – обясни съдията.

В пространна реч тя обоснова мотивите за решението си – паричната гаранция е достатъчно висока спрямо доходите на младежа и неговото семейство,  което ще бъде „спирачка“  срещу евентуален опит Милан да се укрие или да попречи на правосъдието.  Въпреки това, решението подлежи на обжалване пред по-горната инстанция, уточни съдийката.

Прокурор Стефани Черешарова веднага обяви, че ще протестира смегчената мярка.

Тя изтъкна, че според автотехническата експертиза,  във фаталната вечер младежът е шофирал със 100 км.ч,   скорост двойно по-висока от разрешената в градски условия. При това положение, блъснатият от него 63-годишен мъж  не е имал никакъв шанс.  Експертите са дали категорично становище, че  ако Милан е карал поне със 76 километра в час, трагедията би могла да бъде избегната.  Допълнително, той е управлявал колата си с ясното съзнание, че се движи по оживен булевард, в приятна лятна нощ, когато хората се разхождат до късно и е трябвало да внимава. Най-вече, пешеходната пътека е била ясно обозначена и видима отдалеч по ярко осветения булевард,  което утежнява вината му, настоя прокурорът.

Младежът неколкоратно се разплака в съдебната зала.  В дадената му последна дума, по настояване на съдията, той разказа, че живее в Пловдив със сестра си отделно от родителите им, които пребивават в близко село.

Милан притежава шофьорска книжка от 2009 г., има постоянна работа на трудов договор като монтьор във фирма „Водстрой“АД,  със заплата около 600 лв.   Ако бъда освободен, работодателите ми са готови веднага да ме върнат на работа, защото съм много добър специалист,  увери  той.

В кулоарите след заседанието, родителите отказаха всякакъв коментар, но адвокатът Димитър Антонов призна, че  за семейството е почти невъзможно събирането на определените 10 000 лева гаранция.  Ако тя бъде потвърдена на по-горна инстанция, но  не бъде внесена в определен срок,  младежът няма как да напусне ареста, припомнят юристи.

Случаят с Милан Дивеков обаче предизвика истинско сътресение  в областната дирекция на МВР в Пловдив, довело до оставки, пенсиониране  и уволнения. До това се стигна, когато при съдебното заседание се разбра, че след катастрофата е последвал  повърхностен оглед и кратък разпит, след който младежът е бил освободен.  По-късно той бе въдворен под домашен арест, а на 20-ти август съдът му наложи постоянно задържане.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров обаче обвини полицията, че е допуснала груби процедурни нарушения, след което тогавашният шеф на дирекцията Пламен Узунов подаде оставка, неговият заместник Георги Георгиев обяви, че също се оттегля в пенсия,  а прокуратурата започна вътрешна проверка. Скандалните последици от трагичната катастрофа доведоха и до смяната на оглавяващият Пътна полиция Радослав Начев, а.

Близките на загиналия обявиха подозренията си, че младежът е бил „покрит“ при събирането на доказателства от негов близък полицай, извършил огледа.  Проверката е приключила, но нейните резултати все още са неизвестни,  каза днес в съда адвокатът на Милен Дивеков.

Евентуалното обжалване на паричната гаранция ще се проведе във вторник, 13-ти октомври, пред Апелативния съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23