Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Турция Русия си намери регионалния майстор

Офанзивата  на Путин в Сирия е за вътрешнополитическа употреба и за възстановяване на позициите на страната му сред световните лидери - коментира журналистът Иво Инджев. Що се отнася до позициите му в "горещия регион" той печели Иран и  аятоласите, но по всичко личи, че губи стратегически партньор като Турция. 

Турция е болезнено чувствителна на тема национален  интерес и тук  "Путин май си намери регионалния майстор".

Според Инджев политиката на Москва  е  отчаян опит да се  задържи висока вълната на руския шовинизъм, която  е нужна за вътрешнополитическа употреба.

От друга страна, залогът на Путин е  да си върне поне малко международните позиции, които изгуби в Украйна. Но, според Инджев, и тук руският лидер май удря на камък. Все пак руснаците помнят и Афганистан,  Журналистът цитира проучване, според което  7 от 8 руснаци недоумяват, какво търси в Сирия руския войник, мълчаливо не приемат изнесения  зад граница военен ресурс.  

Журналистът определи разпускането на иракската армия като най- голямата грешка на Запада. Сега изглежда, че главорезите й са възкръснали в ИДИЛ,  гръбнакът й се формира от офицери от армията на Саддам Хюсеин. 

Цялото интервю с Иво Инджев е в прикачения звукови файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43