Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клипът с холивудските звезди е сбъркана държавна политика

 Това, което мога да коментирам по отношение на клипа, е сбърканата държавна политика – вместо да се рекламира новото българско кино  и хората, които правят новото българско кино да рекламират страната си, или националната култура да е приоритет, ние се опираме на холивудски звездиТова са лобистки подходи, за да бъде вкаран единствено и само данъчен кредит или финансови стимули за чуждестранните продукции. Това е целта.

Така Диана Андреева директор на  Обсерваторията по икономика на културата коментира клипът с участието на  Силвестър Сталоун, Антонио Бандерас, Салма Хайек и други холивудски звезди, които рекламират България в клип като кино дестинация  за туризъм, по поръчка на Министерството на туризма.

 Ясно е за всички каква е целта – да докажем, че трябва да има финансови стимули или данъчен кредит за чуждата киностудия, която оперира в полите на Витоша, или,  министърката на туризма ни убеждава, че туризма и туристическия поток ще бъде увеличен, което е не само съшита с бели конци теория, заяви Андреева, и добави, че  това са средства, които трябва да дойдат в българското кино, а не да се дават за чужди продукции.

Тя не смята, че в областта на туризма, както министърката на туризма се опитва да ни убеждава, че туристите от Индия са се увеличи с 50 %, т. е. от пет хиляди са станали десет хиляди, от това страната ни   да има категоричен и изключително голям принос.

Диана Андреева определи това като   лобистки подходи, за да бъде вкаран единствено и само данъчен кредит или финансови стимули за чуждестранните продукции. Това е целта.

Диана Андреева припомни,  че през април месец е  имало същата инициатива и писмо от министърката на туризма за създаване на работна група. Единодушно Националният съвет за кино и директорът на Националния филмов център излязохме с писмо, че отхвърляме всяка възможност и отхвърляме поканата за участие в работна група, защото това не може да се прави за сметка на средствата, които са в българската държава и непрекъснато да акцентираме на чуждестранен бизнес, на чуждестранни компании. 

Време е министри, и особено министърката на туризма, министърът на икономиката да обърнат внимание на местните, на местното предприемачество, по своята същност филмовите компании са малки и средни предприятия, малки и средни компании, на които трябва да се обърне внимание. Този фестивал  / 33-ят фестивал   "Златна роза" /  , който току-що приключи показа изключителен подем и в качество, и в количество на българските филми.

Диана Андреева подкрепи избора на журито голямата "Златна роза" да получи българският филм "Каръци на Ивайло Христов и определи целият фестивал на българското кино като израз на подем в качеството на българската филмова продукция.

Цялото интервю с Диана Андреева  е тук. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17