Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик отложиха делото срещу босовете на канала за трафик на антики

Пазарджишкият окръжен съд отложи за пореден път делото срещу Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкия, които са като ръководители на международен канал за износ на антики.

Причината за поредното отлагане на делото е, че втората археологическа и нумизматична експерта на веществените доказателства по делото, конфискуваните при ареста на обвиняемите антични предмети, все още не е готова.

През пролетта на 2013-та  година Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкия бяха задържани при спецакция край АМ „Тракия“ в момент на сделка. По време на задържането им и при последвалите обиски бяха иззети над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакта, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Първата експертиза доказа, че предметите са автентични, но защитата на обвиняемите поиска втора оценка. На заседанието адвокатите поискаха към новата съдебна експертиза да се присъединят още двама експерти по антична археология, което според обвинението е нов опит делото да се проточи още във времето. От  година и половина Пальонката и Малкия са на свобода - първоначално срещу парична гаранция, като по-късно мярката бе променена в подписка.

Според антимафиотите от сектор „Трафик на ценности“ Здравков и Пеев са основни дилъри на български антики зад граница. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати, без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност. Делото се отлага за януари 2016-та година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52

Младеж от София се удави в язовир край Ветрен

25 годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал в неделя. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и пожарникари, но се наложило и..

публикувано на 15.07.24 в 14:43

Авария остави три дни без вода селата Варвара и Ветрен дол

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен. Най-засегнати от..

публикувано на 15.07.24 в 14:16