Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изоставим лъжливата скръб за бежанците, границата ни е решето

Полицаят е защитил своя и на колегите си животи! Ако полицаите се бяха изплашили, напълно възможно е било да бъдат нападнати от мигрантите. В конкретния случай на полицаите не им е оставала друга възможност за защита.

Така експертът по сигурността и бивш главен секретар на МВР Николай Радулов коментира първия сериозен инцидент на българо-турската граница – прострелването на афганистански мигрант, който е починал на път за болницата.

Инцидентът е станал в близост до град Средец на т. нар. зелена граница. Група от 54 млади нелегални мигранти опитали да влязат в България от Турция. Те били въоръжени и агресивни, отказали да се подчинят на заповед на граничните полицаи да спрат и да се върнат.

Афганистанецът е бил смъртоносно прострелян от рикоширал куршум след предупредителен изстрел във въздуха, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

„Употребата на оръжие в случая е била напълно оправдана“, смята бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. Според него става дума за проникване на бандитска група в страната ни, затова е напълно оправдано използването на помощни средства. 

Радулов обясни, че е факт, че групата от 54 човека е извършила няколко престъпления до момента на инцидента. Пресекли са границата, не са се подчинили на заповедта на граничните полицаи, освен това групата има всички елементи на организираност – млади и здрави мъже с агресивно поведение. 

"Тука имаме една организирана престъпна група, проникнала у нас, преминавайки границата.", категоричен е Николай Радулов.  Той изрази недоумение защо когато полицията действа по устав, тя бива бичувана от общественото мнение.

Като политическо говорене и политически трик Никола Радулов определи коментара на председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов, според когото "няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие – при тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи". Бившият главен секретар на МВР припомни, че сме в предизборна ситуация и политическото говорене постоянно ще ни съпътства.

"Да се търси отговорност на тези, които позволиха границата ни да прилича на решето!" - това призова Николай Радулов. Той допълни: "Това не е граница, това е географска граница – ако не се пази, това е само понятие."

Да изоставим лъжливата скръб за бежанците. Тези хора не са бежанци. Там няма млади майки, деца. Това са млади и агресивни хора, които са навлезли нелегално в страната ни. 

Ние всички трябва да осъдим ООН, защото в огнищата на въоръжени конфликти, където секат глави, няма сини каски на ООН.

"В ООН са се превърнали в едни чиновници с тежки разширени задни части!", смята Николай Радулов.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12