Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да работим и учим младите на истинска, а не пътечкова медицина

В Деня на българския лекар - за призванието на професията, за стандартите на българското здправеопазване и накъде върви то, разговаряме с началника на клиниката по онкология и хематология в УМБАЛ „Свети Георги” професор Жанет Грудева и шефа на Втора хирургична клиника професор Ангел Учиков в същата болница - двамата пловдивски лекари, които са в националните номинации за престижното отличие "Лекар на годината". 

"Да работим онази медицина, на която са ни учили. Приветствам призива на министър Петър Москов да бъдат изгонени търговците от храма", заяви в ефира на  Радио Пловдив началникът на клиниката по онкология и хематология в УМБАЛ „Свети Георги” професор Жанет Грудева, която по десетобалната система постави оценка "5" на сегашното състояние на нашето здравеопазване. 

И тя, и колегата й шефът на Втора хирургична клиника професор Ангел Учиков са на мнение, че въвеждането на новите технологии и оборудването на болниците е голяма стъпка напред в реформата. 

Има обаче още много какво да се свърши в системата, категорични са и двамата лекари. 

Интервютата с тях можете да чуете в прикачените звукови файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35