Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е рекетирана от Турция

 ЕС е рекетиран от Турция.  И Европа позволи да се стигне дотук. Така коментира ситуацията с мигрантите и след посещението на германския канцлер Ангела Меркел  журналиста Явор Дачков. Исканията на Турция растат - искат от ЕС три  милиарда евро помощ за бежанците , отпадане на визите и приемане в ЕС.

Дачков определи изказването на турския премиер Давутоглу, " Турция няма да задържа бежанците постоянно",  като  доста рязко изказване, да не кажа нещо като отправяне на заплаха, почти открита, почти в прав тон.

 Това е така, защото Европа позволи да се стигне до тук. Имаме всички основания да смятаме, че този поток от мингранти особено в последните месеци беше добре режисиран и има достатъчно основания да мислим, че Турция играе роля в това режисирано пропускане на тълпи от бежанци. За България това е много притеснително, защото тя е съседка, пряка съседка на Турция и една голяма част от тези бежанци могат наистина да минат от тук, колкото да не им е приятно и на самите бежанци и да избегнат тази дестинация.

Въпросните режисьори и сценарии , според Дачков са с  различни преплетени интереси. Това е сложен пъзел. Но във всеки случай от разследващи журналисти в различни публикации в алтернативни и не в официални западни медии, а вече напоследък и в големите западни медии, може да се прочете една много проста, всъщност,  схема  -  Съединените американски щати и Америка поддържаха ИДИЛ, Турция се бореше повече с кюрдите отколкото с Ислямска държава и дори имам големи подозрения, че преди години именно турските тайни служби организираха и помогнаха да се състои атентата с химическо оръжие срещу мирни граждани, който бе приписан на Асад – президента на Сирия. Безспорно е, че Турция и Щатите не направиха нищо срещу Ислямска държава през последните години и че сегашната криза се дължи именно на това двойно счетоводство, което гледа собствените си, но не и глобалните интереси. 

Всъщност, ние се крепим благодарение на благоволението на турските власти и вече тяхното решение как да изиграят този коз с насочения поток от бежанци. Засега виждаме, че го прилагат успешно след като самия канцлер на Германия Ангела Меркел – един от истинските лидери на Европейския съюз, знаем, че другите като Жан-Клод Юнкер са подставени лица по-скоро и изпълняват волята на Германия и на Франция – на големите в съюза, та именно тя беше унизена по този начин, по който вие описахте още в началото на това интервю. 

Дачков определи позицията на България в тази ситуация като възможно добрата. Въпреки че от нея не зависи нищо.

Цялото интервю с Явор Дачков е тук. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18