Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рене Карабаш представя "Хълбоци и пеперуди"

Поетичната книга „Хълбоци и пеперуди“ от Рене Карабаш и среща с нея, ще се състои в  Клуб “Библиотеката“, в поредицата срещи "Код червено: литература", организирани от издателство „Жанет 45“. Преди това младата авторка ще гостува в Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив по покана на ученици, които са част от училищен библиотечен съвет, като идеята е учениците сами да изберат своя гост и да организират срещата с него. Срещата с Рене Карабаш, което е артистичният псевдоним на Ирена Иванова, в Клуб "Библиотеката" е със свободен вход.

Литераторът Марин Бодаков я рецензира така: Животът и поезията се обичат, но са разделени. Затова стихосбирката на Рене Карабаш е въже за двойно самоубийство. Жилаво и неумолимо, и истински обичливо въже.

Рене Карабаш (1989) завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет. Известно време живее и учи в Анже (Франция). Отличена е с първа награда за белетристика на 38-ия Национален студентски литературен конкурс в Шумен през 2015 година. Нейни текстове са публикувани в Литературен вестник, Liternet, Литературен клуб, Открита литература и други. 

В момента живее в София и завършва магистратура по театрална режисура. Режисьор е на миниспектакъла „Театър в колата” и автор на артинсталация „Аномия“. Била е стажант асистент-режисьор на Маргарита Младенова и Теди Москов. 

Още от категорията

Възстановени са мозаечни пана на Йоан Левиев

Завърши възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна. За състоянието им сигнализира скулпторът Цвятко Сиромашки.    Проблемите по мозайките в подлеза на Баня Старинна бяха причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери. От повърхността на камъните бяха отстранени..

обновено на 05.08.20 в 13:13

Великите европейци - Марсел Пруст, трета част

„Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е да мечтаеш не още по-малко, а повече” – пише Марсел Пруст. Той наистина следва този принцип, но семейството е богато и може да си позволи да се забавлява на тенис-корта, да обикаля салони и гей-бардаци, да води изтънчени и пошли разговори, да среща хора, чиито образи, навици и истории..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

"Когато навън е навътре" - арт книга за Ковид-19

Книгата „Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“  събира творби от 72 автори, сред които попадат както световноизвестни имена  като  писателя Георги Господинов и  аниматора Теодор Ушев, така и млади автори от страната, включително и работещи в чужбина, които  изразяват част от мислите и чувствата си по време на дните, прекарани в..

публикувано на 04.08.20 в 11:27

Пловдивска премиера на мюзикъла "Чаплин"

Тази вечер на сцената на Античния театър е пловдивската премиера на мюзикъла „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис. Това е съвместна продукция на Дължавна опера-Варна и Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Режисьорът Борис Панкин каза, че с нетърпение очаква срещата с пловдивската публика.   „Отзивите от двете варненски премиери са..

обновено на 03.08.20 в 15:09

Реставрират вилата на Александър Стамболийски

Янка Давчева, директор на Къщата-музей „Александър Стамболийски“ в село Славовица, коментира добрата новина за отпуснати 72 340 лева за ремонт и реставрация на вилата-музей построена през 1922 г. След пожар през 2000 г. е въстановен първият етаж, като е открита музейна експозиция през 2006-та година. Очаква се през следващата година да завършат..

публикувано на 03.08.20 в 11:55