Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рене Карабаш представя "Хълбоци и пеперуди"

Поетичната книга „Хълбоци и пеперуди“ от Рене Карабаш и среща с нея, ще се състои в  Клуб “Библиотеката“, в поредицата срещи "Код червено: литература", организирани от издателство „Жанет 45“. Преди това младата авторка ще гостува в Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив по покана на ученици, които са част от училищен библиотечен съвет, като идеята е учениците сами да изберат своя гост и да организират срещата с него. Срещата с Рене Карабаш, което е артистичният псевдоним на Ирена Иванова, в Клуб "Библиотеката" е със свободен вход.

Литераторът Марин Бодаков я рецензира така: Животът и поезията се обичат, но са разделени. Затова стихосбирката на Рене Карабаш е въже за двойно самоубийство. Жилаво и неумолимо, и истински обичливо въже.

Рене Карабаш (1989) завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет. Известно време живее и учи в Анже (Франция). Отличена е с първа награда за белетристика на 38-ия Национален студентски литературен конкурс в Шумен през 2015 година. Нейни текстове са публикувани в Литературен вестник, Liternet, Литературен клуб, Открита литература и други. 

В момента живее в София и завършва магистратура по театрална режисура. Режисьор е на миниспектакъла „Театър в колата” и автор на артинсталация „Аномия“. Била е стажант асистент-режисьор на Маргарита Младенова и Теди Москов. 

Още от категорията

"За евреите и други демони" на Еми Барух в "Петното на Роршах"

Писателката Еми Барух представя новата си книга „За евреите и други демони. Етюди, епохи, есета“ в клуб „Петното на Роршах“. Тя излезе на книжния пазар с печата на издателство „Жанет 45“. Модератор на събитието е Владислав Севов. „Травматичната страна на гонения човек, на преследвания човек, без значение дали си евреин, арменец или китаец,..

обновено на 20.02.24 в 06:39

Площад "Театрален" ще пази спомена за театър "Люксембург"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров предлага пространството, заключено между улиците “Лейди Странгфорд“, „Ангел Букурещлиев“ и “Цариброд", да носи името „Площад „Театрален“. В далечната 1881-ва година на това малко площадче, което се намира под Сахат тепе и до Римския стадион, се създава първият професионален театър в България, наречен тогава..

публикувано на 19.02.24 в 16:40

Народният хор на АМТИИ с феноменален успех в Испания

На 14 февруари 2024 г. Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив се завърна с феноменален успех от Валенсия, Испания. Тридневното турне на един от най-добрите женски народни хорове в Европа бе изпълнено с големи творчески предизвикателства, с които те се справиха безупречно. Още с пристигането си във Валенсия,..

публикувано на 19.02.24 в 16:00

Преге - предаване за света на книгите, 17 - 23 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 17.02.2024г. бяха представени следните заглавия& БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Херман Хесе. Играта на стъклени перли. 3-то изд., 592 стр., ок. 5А, Рива, 2024. Чарлс Мартин. Нека завали.  320 стр., ок. 4А, Бард, 2024. Ели Конуей. Аргайл. 456..

обновено на 19.02.24 в 14:15
Иван Иванов

Актьорът Любен Чаталов в памет на Иван Иванов

В памет на приятеля и колегата си Иван Иванов   сподели спомени  актьорът Любен Чаталов.  Думи за едно приятелство, издържало изпита на времето повече от 60 години."Той беше последният истински мъж между нас!". През последните няколко години поради болестта си  не се виждаше с никой извън семейството си, защото желаеше да остане в паметта на хората..

публикувано на 19.02.24 в 11:00