Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рене Карабаш представя "Хълбоци и пеперуди"

Поетичната книга „Хълбоци и пеперуди“ от Рене Карабаш и среща с нея, ще се състои в  Клуб “Библиотеката“, в поредицата срещи "Код червено: литература", организирани от издателство „Жанет 45“. Преди това младата авторка ще гостува в Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив по покана на ученици, които са част от училищен библиотечен съвет, като идеята е учениците сами да изберат своя гост и да организират срещата с него. Срещата с Рене Карабаш, което е артистичният псевдоним на Ирена Иванова, в Клуб "Библиотеката" е със свободен вход.

Литераторът Марин Бодаков я рецензира така: Животът и поезията се обичат, но са разделени. Затова стихосбирката на Рене Карабаш е въже за двойно самоубийство. Жилаво и неумолимо, и истински обичливо въже.

Рене Карабаш (1989) завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет. Известно време живее и учи в Анже (Франция). Отличена е с първа награда за белетристика на 38-ия Национален студентски литературен конкурс в Шумен през 2015 година. Нейни текстове са публикувани в Литературен вестник, Liternet, Литературен клуб, Открита литература и други. 

В момента живее в София и завършва магистратура по театрална режисура. Режисьор е на миниспектакъла „Театър в колата” и автор на артинсталация „Аномия“. Била е стажант асистент-режисьор на Маргарита Младенова и Теди Москов. 

Още от категорията

В "Срещите" разговор за съвременното изкуство

Тази събота в „Срещите”:разговор с Асен Асенов, директор на фондация за култура и изкуство "Едно" за партньорството на Пловдив с единната  мрежа от  европейски танцови фестивали. Ще говорим за модерното изкуство, за потребността съвременното изкуство да влезе през официалния вход на българската култура.

обновено на 23.10.21 в 10:12

Връчват наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Призът за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система ще бъде връчен днесв Цар-Симеоновата градина. Церемонията започва в 11 ч. пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект. Конкурсът е по повод 100 г. от кончината на създателя на Цар-Симеоновата градина. (Кръглата годишнина се навършва точно..

публикувано на 22.10.21 в 07:23

Изложбата "Земя, въздух, вода" е в Цар-Симеоновата градина

Ученическа изложба "Земя, въздух, вода" е представена от днес в парковото пространство на Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Събитието е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и се реализира като съвместна дейност на Националната художествена гимназия..

публикувано на 21.10.21 в 10:47

Пловдивската драма посреща зрители със зелен сертификат

Със „зелен сертификат“ от днес ще ходим и на кино, театър, в музеи и галерии.  Пловдивският Драматичен театър има готовност да посрещне публиката със зелен сертификат. Създадена е организация за проверка на входа, като театърът не може да се ангажира с това дали документът е истински или фалшив. Това каза в предаването Точно днес на Радио..

публикувано на 21.10.21 в 10:42

Неиздавани у нас стихове на Данте преведе пловдивчанка

2021 е обявена за годината на Данте Алигиери. По този повод специалност „Италианска филология“ на Софийския университет подготви издание с непревеждани досега стихове на великия поет като част от проекта „ Да опознаем Данте “. Той включва двуезична дидактическа изложба, посветена на живота и творчеството на поета, и двуезичен сборник „Стихове“...

публикувано на 21.10.21 в 09:50