Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Playback театър "Тук и сега" в Пловдив тази вечер

Днес в "Тринайстия час" по Радио Пловдив вдигнахме високо завесата на импровизираната ни сцена и с помощта на актрисите Яница Шопова и Петя Попова разбрахме що е то "playback театър". 

Всъщност Playback театърът е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и  ритъм, но няма сценарий. 
Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. 
Това е театър, който е забавен и ни потапя в друг свят. Театър, който ни провокира да се замислим, театър, който ни обръща към себе си и ни отваря нови въпроси. 


Интервю с Яница Шопова и Петя Попова може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александра Начева

Александра Начева се завърна, спечели Купа "Пловдив"

Александра Начева се завърна на пистата с победа след лечение на контузия. 22-годишната Начева от СКЛА "Ботев" (Пловдив" спебели първото място на троен скок с резултат от 14.01 метра на турнира за Купа  "Пловдив", който се проведе на едноименния стадион. Това е първо състезание за лекоатлетката след близо 12 месеца отсъствие заради травма.  Александра..

публикувано на 13.05.24 в 11:55

Вяра Панталеева открива доброто и “През 100 земи”

  Вяра Панталеева гостува в предаването “Споделено”, за да представи песента “През 100 земи”. Почти толкова дълъг път изминава и до случването на своята музикална книга “Рая и Буболечките”. “Това е песен, която Чавдар Цолов прави преди години. Мистерията заложена в мелодията много ми хареса. А текстът е за любовта в една висша форма. Онази..

публикувано на 13.05.24 в 10:26

"Лудогорец" е шампион за 13-ти пореден път

"Лудогорец" стана шампион на България за 13-ти пореден път, след като победи ЦСКА с 3:1 у дома в дербито от 32-ия кръг на Първа лига. "Лудогорец", който имаше нужда от една точка на "Хювефарма Арена", за да си подпечата титлата, започна ударно и поведе още във втората минута, когато Квадво Дуа получи топката в наказателното поле от Бърнард Текпетей и..

публикувано на 12.05.24 в 12:48
Уме Емануел

"Арда" обърна "Ботев" с 2:1 за седмото място

"Арда" (Кърджали) увеличи шансовете си да играе бараж за участие в евротурнирите, след като победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 у дома в мач от третия плейофен кръг на Първа лига. В Кърджали "канарчетата" поведоха в резултата в 32-та минута чрез Уме Емануел, но резервата Борис Тютюков изравни за домакините в 64-та минута. Развръзката в двубоя дойде пет..

публикувано на 11.05.24 в 17:47

„Алтер его” – за езика на жълтите медии

Драги приятели, да ви кажа честно, дойде ни до двойната гуша от „новините“ в жълтите медии – така наречените „фейк нюз“. Ако слушате нашия радио-пърформанс, ще ви въведем в редакцията на един булеварден вестник, за да разберете как се злоупотребява с българския езика като се пишат абсурдни заглавия за първа страница. Ще има и сензационни „информации“,..

обновено на 11.05.24 в 16:18